Tihange 1 sinds vrijdagavond stilgelegd door een afwijking

19/09/15 om 12:55 - Bijgewerkt om 13:26

Bron: Knack

De kernreactor Tihange 1 is vrijdagavond omstreeks 23.30 uur automatisch tot stilstand gekomen wegens een afwijking, zo laat Electrabel zaterdag weten.

Tihange 1 sinds vrijdagavond stilgelegd door een afwijking

© BELGA

"Een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator heeft de stilstand veroorzaakt", luidt het persbericht van de energieproducent.

Normale procedure

Electrabel wijst erop dat het om een normale procedure gaat in het geval van een technisch incident in het nucleaire of niet nucleaire deel van de installaties en dat het defect geen bedreiging vormt voor de bevolking of het milieu.

"De verschillende teams van Electrabel analyseren de precieze oorzaken van dit technisch defect. Zij werken sinds het begin van de nacht om alle noodzakelijke interventies uit te voeren om een heropstart in alle veiligheid te kunnen garanderen van zodra dit mogelijk is."

Tihange 1 was pas sinds donderdag opnieuw opgestart nadat het sinds eind juni "in revisie" was, zegt Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel aan Belga. "Donderdag werd Tihange 1 voor 100 procent opgestart na een gepland onderhoud."

Geen leveringsprobleem

Eigenaar Electrabel voorziet geen leveringsproblemen voor zijn klanten "Wij beschikken over diverse parken en over energie uit het buitenland zodat er geen bevoorradingsproblemen zijn voor onze klanten", aldus Keyaert.

Reactor Tihange 2, de "scheurtjescentrale" ligt nog zeker stil tot november zodat enkel Tihange 3 momenteel nog actief is. Maar deze reactor lag in augustus nog twee weken stil na een technisch defect.

Bij de nucleaire waakhond Fanc zijn ze op de hoogte gesteld van het incident in Tihange. Sprake van een "probleem" is er niet, zegt Sébastien Berg. "Het gaat om een 'N0', dat is een klassiek incident in een kernreactor. Wij hoeven daarvoor geen speciale opvolging te doen, al houdt Electrabel ons wel op de hoogte over de heropstart", zegt Berg. Wanneer de kernreactor opnieuw zal worden opgestart, kan de woordvoerder niet zeggen.(Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners