Tientallen scholen registreren leerlingen via vingerafdruk

Handig of privacyschending: scholen registeren hun leerlingen met vingerafdrukken. © Getty Images/iStockphoto

Tientallen Belgische scholen registreren hun leerlingen met vingerafdrukken, bijvoorbeeld om de voor- en naschoolse opvang te factureren. Daar maakt de Privacycommissie zich zorgen over.

“We hebben op dit moment systemen geleverd aan dertig à veertig scholen”, zegt Pol Valck van iSchool & iScan dinsdag in De Morgen. De Privacycommissie noemt werken met vingerafdrukken echter enkel proportioneel indien een controle op hoog niveau gerechtvaardigd zou zijn.

Valck geeft in de krant toe dat de invoering van het systeem soms voor ophef zorgt. “Een paar maanden geleden waren er zelfs ouders die scannen ’traumatisch’ vonden voor hun kinderen. Geitenwollensokkengedoe noem ik dat.”

Sfeer van wantrouwen

In Gent zorgde de privacykwestie er niettemin voor dat een proefproject werd stilgelegd. “Vingerafdrukken in een kerncentrale, tot daaraan toe. Maar toch niet in een school”, argumenteert Gents onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen). “Voor mij gaat het om de vraag in welk soort omgeving je kinderen wilt laten opgroeien. Wil je een sfeer van wantrouwen en controle of vertrouwen en betrokkenheid?”

Het gemeenschapsonderwijs GO! is geen voorstander van biometrische toestellen op school, “maar snapt dat ze praktisch kunnen zijn”. Topvrouw van het katholieke net Mieke Van Hecke merkt op dat het om een beslissing van de scholen gaat. “Maar als de Privacycommissie een principieel bezwaar heeft, dan zullen we onze scholen informeren.”

Op het kabinet van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) wilde men maandag geen standpunt innemen, aldus De Morgen.

Systeem werkt niet als het koud is

Nog volgens de krant staat het systeem trouwens technisch niet altijd op punt. Dertig Leuvense basisscholen moesten het recent nog laten weghalen vanwege problemen. Bovendien vinden kinderen het biepje zo leuk dat ze soms meerdere keren scannen, klinkt het nog. En ook als het koud is, werkt het systeem niet altijd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content