‘Tienduizenden nieuwkomers in Brussel niet terug te vinden in de statistieken’

© reuters

Uit de Welzijnsbarometer 2014 blijkt dat een toenemende groep inwoners van Brussel onzichtbaar leeft en dus eigenlijk niet bestaat. Volgens de statistieken, tenminste.

Uit de Welzijnsbarometer 2014, waarover De Standaard zaterdag bericht, blijkt dat Brussel niet alleen armer en duurder, maar ook gezonder wordt. Dat betekent onder meer dat een derde van de Brusselaars onder de armoedegrens leeft, de huurprijzen blijven stijgen, maar ook dat de gezondheid van de inwoners van de Belgische hoofdstad erop vooruit gaat.

Het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel-Hoofdstad, die de Welzijnsbarometer heeft samengesteld, stelt wel één opmerkelijk ‘onrustwekkend’ fenomeen vast. Dat van de nieuwkomers die onzichtbaar zijn in de statistieken.

Het aantal mensen dat zonder papieren in ons land verblijft wordt op ruim 100.000 geschat. Een groot deel daarvan zou in de Belgische hoofdstad verblijven, blijkt nu.

‘Men spreekt ook wel eens van ‘de twintigste gemeente van Brussel’, licht Sarah Luyten van het Observatorium toe in De Standaard.

Volgens Luyten wordt de twintigste gemeente almaar groter, omdat de mensen die op de arbeidsmarkt uit de boot vallen – en die niet langer aanspraak maken op een uitkering of leefloon -, vaak in de anonimiteit verdwijnen. Daardoor worden ze onzichtbaar in de statistieken, luidt de conclusie.

“We zijn ons daar als onderzoekers meer dan ooit bewust van: hoe meer mensen ‘verdwijnen’, hoe minder werkloosheid op papier maar hoe meer in de realiteit. Dat wordt steeds meer een probleem. We hebben vandaag geen meetinstrumenten om een correct beeld te krijgen van Brussel”, aldus Luyten. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content