Tienduizenden nemen deel aan Eurobetoging in Brussel

29/09/10 om 12:58 - Bijgewerkt om 12:58

De politie telde 55.600 betogers. Volgens de organisatoren stapten 100.000 mensen mee op in de manifestatie. Ze verliep zonder incidenten.

De Europese vakbonden hebben woensdagnamiddag in het centrum van Brussel betoogd tegen de besparingsmaatregelen in verschillende EU-lidstaten. De politie telde 55.600 betogers. De organisatoren spraken van 100.000 deelnemers.

Hoofdorganisator van de betoging was het Europees Vakverbond (EVV). De manifestatie ging van het Zuidstation via de kleine ring naar het Schumanplein en het Jubelpark. De vakbonden zetten zich schrap tegen de bezuinigingskoers van de Europese Unie en de meeste van haar lidstaten.

De politie had gewaarschuwd voor grote verkeershinder als gevolg van de manifestatie, maar volgens het Vlaams Verkeerscentrum bleef een verkeerschaos tijdens de ochtendspits uit. Ook in Brussel zelf bleven grote files uit.

Dienstverlening openbaar vervoer zwaar verstoord

In de hoofdstad werden verschillende straten en tunnels afgesloten. Omstreeks 17.30 uur werden de kleine ring en de tunnels in de binnenstad door de politie opnieuw geopend.

Als gevolg van de betoging was de dienstverlening van de Vlaamse Vervoersmaatschappij woensdag zwaar verstoord. De hinder was volgens De Lijn het grootst op de stadsnetten van Gent, Brugge en Mechelen en in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Ook de dienstverlening van de Waalse openbare vervoersmaatschappij TEC verliep woensdag zwaar verstoord. Het spoorverkeer verliep zo goed als normaal. Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werden er vertragingen gemeld.

250-tal administratieve aanhoudingen

Aan kop van de tienduizenden manifestanten die waren gehuld in groen, rood en blauw stapten de vakbondsleiders op, gevolgd door
delegaties uit verschillende landen. Heel wat manifestanten kwamen uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit landen als Griekenland, Nederland, Polen en Tsjechië waren er deelnemers.

Voor de betoging pakte de politie 148 mensen preventief op. Ze werden administratief aangehouden. Volgens woordvoerder Christian De Coninck van de politiezone Brussel
Hoofdstad-Elsene hadden ze voorwerpen op zak die niet in een
betoging thuishoren.

Tijdens de betoging werden nog eens 96 mensen administratief aangehouden, wat het totaal op 244 brengt. Desondanks werden er geen incidenten gemeld.

Onze partners