Tien professoren: 'Verhoging pensioenleeftijd is onberedeneerd'

30/06/15 om 05:55 - Bijgewerkt om 05:55

Een tiental professoren stelt de pensioenhervorming van de federale regering, waarbij de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar, in vraag. In een open brief vinden ze dat de ingrijpende hervorming 'op een drafje' wordt doorgevoerd, zonder dat er een debat is geweest,

Tien professoren: 'Verhoging pensioenleeftijd is onberedeneerd'

Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) © belga

Dat schrijven de krant De Morgen en Le Soir.

"Dit wijst op een gigantisch democratisch deficit", zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB).

Samen met tien collega's komt hij na een doorlichting tot de conclusie dat het optrekken van de pensioenleeftijd een onberedeneerde beslissing is. Zo zullen door het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 300.000 banen bezet blijven die anders zouden vrijkomen. Volgens de experts is de impact op de arbeidsmarkt onvoldoende onderzocht. Ook vragen de academici zich af of het voor iedereen haalbaar is om zo lang te werken. Volgens Deboosere zullen er veel meer mensen in andere stelsels belanden zoals de werkloosheid of de ziekteverzekering. Op 65 jaar kampt 40 procent van de bevolking met gezondheidsproblemen, zo stelt hij.

Bedrijfswagens

Daarnaast hebben jonggepensioneerden nog een maatschappelijke functie, zoals de zorg voor kleinkinderen of zieke ouders. Als de overheid die taken moet overnemen zal dat veel geld kosten. Waarom gaat de regering ervan uit om het pensioenbudget absoluut te willen bevriezen? Extra kosten kunnen wel degelijk opgevangen worden, stellen de academici, maar dat vergt maatschappelijke keuzes.

"Eén procent van het bbp gaat naar het financieren van de bedrijfswagens. Dat geld zou je ook kunnen geven aan de pensioenen", aldus Deboosere.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners