Thyssen solliciteert voor eerst voor Europese Commissie, MR legt Peeters' premierschap in weegschaal

26/08/14 om 05:16 - Bijgewerkt om 07:31

Europees parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) solliciteert voor het eerst uitdrukkelijk voor het Belgische zitje binnen de nieuwe Europese Commissie. MR herhaalt dat CD&V moet kiezen tussen die post en het premierschap.

Thyssen solliciteert voor eerst voor Europese Commissie, MR legt Peeters' premierschap in weegschaal

Marianne Thyssen © BELGA

'Ik ben beschikbaar, gemotiveerd en zou het graag doen', zegt Marianne Thyssen in De Tijd. 'Vanuit Europese hoek heeft men van verschillende kanten aan mijn mouw getrokken, nog voor de verkiezingen zelfs. Ook commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de hoop uitgedrukt dat ik in zijn ploeg kom en me een mooie post beloofd'.

Met haar outing wil Thyssen de perceptie tegengaan dat de job naar ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat. CD&V benadrukt dat er nog geen afspraken zijn gemaakt over de 'prijs' van een eurocommissaris.

Juncker, die op 1 november aantreedt als voorzitter van de Europese Commissie, lijkt alvast de Belgische federale regeringsonderhandelaars aan te sporen om Thyssen (CD&V) voor te dragen als Belgische commissaris. Hij heeft op vandaag immers te weinig vrouwen in zijn te vormen Commissie.

Liberalen willen Reynders of De Gucht

Thyssen solliciteert voor eerst voor Europese Commissie, MR legt Peeters' premierschap in weegschaal

© Belga

Niet alleen Thyssen lonkt echter naar de Commissie. Ook de beide liberale partijen aan de onderhandelingstafel, MR en Open VLD, hebben een kandidaat. Bij Open VLD wil Karel De Gucht graag zijn mandaat verlengen. De Gucht is nu Eurocommissaris voor Handel, met stip een van de zwaarste portefeuilles binnen de Commissie. Bij Open VLD valt te horen dat De Gucht niet geheel kansloos is, aangezien hij zich opvallend stil houdt. 'Dat wil zeggen dat hij denkt dat nog niets verloren is.'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft echter minder te verdelen dan haar MR-collega Charles Michel. Rutten mag twee liberalen naar de federale regering sturen. Ze kan niet rond Maggie De Block heen, het absolute blauwe stemmenkanon (Lees ook: Analyse verkiezingen 25 mei (1): Wie waren de echte toppers?). Ook uittredend minister Alexander De Croo lijkt een certitude. Wil Rutten haar leermeester De Gucht in de Commissie houden, dan zal ze moeten inleveren in de federale regering.

Het luxeprobleem van Michel

Thyssen solliciteert voor eerst voor Europese Commissie, MR legt Peeters' premierschap in weegschaal

© Belga

Dan heeft Michel betere papieren met zijn 'luxeprobleem'. Als enige Franstalige partij kan hij immers veel posten opeisen. MR-kandidaat voor de Commissie Juncker is Didier Reynders, op vandaag minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Reynders wil graag Europees Commissaris worden. Grijpt hij daarnaast, dan kijkt hij naar het premierschap of een erg zware ministerportefeuille. Aangezien Michel en Reynders hun partij opdelen in twee clans, zou het Michel niet slecht uitkomen Reynders weg te promoveren.

Alleszins is het voor de Franstalige liberalen duidelijk dat zij als grootste familie de CD&V niet én het premierschap (voor Kris Peeters) én het zitje in de Commissie Juncker moeten gunnen.

De post in de Europese Commissie komt in dezelfde pot als de ministers en politieke topbenoemingen. Aan elk van die functies is een puntenaantal verbonden. Het is dus kiezen voor de partijen.

Deadline nadert

Eind deze week moeten de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering beslissen wie ze naar de volgende Commissie afvaardigen. Juncker wacht enkel nog op de Belgische naam.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners