Thyssen: 'Geen probleem voor Europa als begroting niet in evenwicht is in 2018'

17/09/16 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:23

De Europese Commissie heeft er geen probleem mee als België tegen 2018 geen begroting in evenwicht heeft. Dat heeft Marianne Thyssen gezegd op de VRT. Ze benadrukt wel dat ons land genoeg structurele maatregelen moet nemen om de begroting op koers te houden.

Thyssen: 'Geen probleem voor Europa als begroting niet in evenwicht is in 2018'

Marianne Thyssen © Belga

'Wat we vragen aan België is dat er een structurele verbetering komt van de begroting in 2016, dat hetzelfde gebeurt in 2017 en dat wat het budgettair tekort betreft men onder de drie procent blijft', zegt Europees commissaris Marianne Thyssen in De Vrije Markt. De Europese Commissie houdt de begroting van de lidstaten sinds de economische crisis nauwlettend in het oog.

'Verder spreekt men een pad af, een vrijwillige afspraak met de Commissie, hoe men daar gaat geraken. Er is dus enige ruimte en als de Commissie een beslissing moet nemen over bepaalde landen zal die niet met de zweep klaar staan voor elke honderdste van een tekort. Als lidstaten al veel structurele hervormingen gedaan hebben, dan kunnen we toch wel even kijken hoe we die nog wat ruimte kunnen geven.'

De afgelopen dagen was er heel wat te doen over de begroting. Bij regeringspartijen N-VA en MR viel te horen dat een evenwicht in 2018, nochtans een van de voornemens van deze regering, wellicht niet meer haalbaar is.

(JH)

Onze partners