Thyssen: 'België lijkt de Jürgen Van den Broeck van Europa'

13/07/12 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

"België is niet de allerbeste van het peloton, maar rijdt wel mee in de kopgroep". Dat schrijft CD&V-europarlementslid Marianne Thyssen althans op haar blog.

Thyssen: 'België lijkt de Jürgen Van den Broeck van Europa'

© Belga

"Staan we er eigenlijk wel bij stil hoeveel vooruitgang ons land het voorbije jaar heeft gemaakt?", is een van de vragen die CD&V-europarlementslid Marianne Thyssen stelt op haar blog. "Het valt mij op dat België tegenwoordig op Jürgen Van den Broeck lijkt: we zijn niet de allerbeste van het peloton, maar we rijden wel mee met de kopgroep", klinkt het verder.

Van blokkering naar kopgroep

Thyssen spoelt bijna een jaar terug. Toen zat de regeringsvorming vast, leek BHV een onoplosbaar probleem, dreigde de begroting te ontsporen en schoot de rente naar de kritische drempel van zes procent. "'Het Griekenland aan de Noordzee', zo hoorde je sommigen al smalen", herinnert Thyssen zich. "Het land van de blokkering, niet in staat om te doen wat moest."

Nu ziet de situatie er voor België helemaal anders uit, aldus de gewezen CD&V-voorzitster. Ze verwijst onder meer naar de "historisch lage rente", het feit dat België de crisis beter dan andere EU-landen heeft doorstaan en naar de begroting die "keurig op Europees schema" zit.

BHV

"Belangrijke sociaaleconomische hervormingen staan in de steigers, net zoals de staatshervorming, die het beleidszwaartepunt in dit land definitief en onomkeerbaar bij de deelstaten zal leggen", klinkt het. "En jawel, het vermaledijde BHV wordt vandaag gesplitst. Definitief, tot in de eeuwigheid."

'Niet op onze lauweren rusten'

In zo'n situatie kan je volgens Thyssen twee stommiteiten begaan: op je lauweren rusten of de verzuring prediken. "Op onze lauweren rusten zou echt dom zijn", klinkt het. Integendeel, we zouden zoals Van den Broeck moeten blijven doorgaan en ons klassement proberen te verbeteren, met name door onze Europese engagementen na te komen.

"De tweede stommiteit is even dwaas: verzuring en pessimisme prediken", aldus Thyssen. "Met verzuurde benen win je geen rit. Wie negativisme orakelt, kan op korte termijn volgelingen ronselen, maar op de lange termijn wordt niemand er beter van", stelt de CD&V-politica zonder namen of partijen te noemen.

Nog geen gele trui

"De gele trui zit er voor ons land niet onmiddellijk in", geeft Thyssen toe, "maar dat we ons steeds uitdrukkelijker bij de beteren in Europa kunnen profileren, ja, daarop mogen we best wat trotser zijn."

"Op dat elan moeten we de komende jaren durven doorgaan, zonder te verslappen. Met de hulp van Europa. En met de overtuiging dat we het aan onze kinderen en kleinkinderen verschuldigd zijn", besluit ze. "Wedden dat een ereplaats best mogelijk is?" (Belga/GM)

Onze partners