Thiéry: ‘Homans brengt inquisitie naar Linkebeek’

Damien Thiéry © BELGA

De beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om een regeringscommissaris naar de faciliteitengemeente Linkebeek te sturen “lijkt een vorm van inquisitie” die “de situatie in Linkebeek niet zal oplossen”. Dat heeft niet benoemd burgemeester Damien Thiéry (MR) gezegd.

Damien Thiery gaat onderzoeken of er beroep kan worden aangetekend.

Minister Liesbeth Homans had dinsdag duidelijk gemaakt dat ze een regeringscommissaris naar Linkebeek wil sturen, die op de eerstvolgende gemeenteraad moet vaststellen of er een geldige voordrachtsakte voor een kandidaat-burgemeester op tafel ligt.

Linkebeek heeft immers nog altijd geen benoemde burgemeester.

‘Niet met open armen’

Thiéry werd sinds de gemeenteraadsverkiezingen al twee keer voorgedragen, maar de Vlaamse regering wees die voordracht af wegens overtredingen van de taalwetgeving. Thiéry (MR) zegt in een reactie kennis te hebben genomen van Homans’ initiatief “om een situatie te beheren die ze zelf gecreëerd heeft door haar weigering om me te benoemen”. Hij stelt zich vragen bij de bevoegdheden van de commissaris “die moet begrijpen dat hij niet met open armen zal worden ontvangen”.

De politicus stelt dat zijn voordracht als burgemeester gesteund wordt door een grote meerderheid van de bevolking in Linkebeek. Hij gelooft dat “de wil van het volk” het uiteindelijk zal halen van de “onverzettelijkheid en de provocatie van de Vlaamse regering.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content