Theo Francken wil niet-begeleide minderjarige vreemdelingen beschermen

18/12/14 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil niet-begeleide minderjarige vreemdelingen beschermen. 'Ze moeten degelijk begeleid worden, zodat ze een levensproject in ons land of het land van herkomst kunnen uitbouwen.'

Theo Francken wil niet-begeleide minderjarige vreemdelingen beschermen

Theo Francken (N-VA) © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft donderdag de wil van de regering onderlijnd om niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te beschermen. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het opvangcentrum voor Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV) van Fedasil in Neder-over-Heembeek, ter gelegenheid van de Internationale dag van de Migrant.

"Een van onze uitdagingen vandaag is deze minderjarigen zo veel mogelijk te beschermen", aldus Francken. "Deze jongeren zijn bijzonder kwetsbaar en ons land wil haar voortrekkersrol binnen Europa blijven opnemen voor hun bescherming." Tijdens zijn bezoek verzekerde Francken dat de onthaalplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen niet getroffen zullen worden door het verdwijnen van plaatsen voor vluchtelingen.

'Uitbouw levensproject'

De observatie- en oriëntatiecentra (OOC) in Neder-over-Heembeek en Steenokkerzeel voorzien in de eerste opvang van de minderjarige vreemdelingen. "Voor alle asielzoekers is er plaats", aldus Francken. Momenteel zijn er 18.000 plaatsen voor asielzoekers in België, waarvan 1.300 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen. In de OOC's is plaats voor 120 minderjarigen. "De opvang van deze minderjarige kandidaat-vluchtelingen is essentieel", aldus Francken. "Hierdoor kan een degelijke begeleiding worden gegeven aan deze jongeren, zodat doorstroming naar een aangepaste opvangplaats mogelijk wordt, waar ze kunnen beginnen werken aan de uitbouw van een levensproject in ons land of in het land van herkomst." (Belga/WB)

Onze partners