Theo Francken wil imams grondiger screenen

19/01/15 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil het onmogelijk maken voor imams die het salafisme propageren, om hier verblijfspapieren te krijgen.

Theo Francken wil imams grondiger screenen

Theo Francken (N-VA) © BELGA

Francken werkt hierover aan een voorstel dat hij vrijdag door de ministerraad wil laten goedkeuren, melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam die wordt gezien als ideologische voedingsbodem van islamitisch geïnspireerd terrorisme.

Extra screening

De procedure vereist nu al dat de Staatsveiligheid haar zegen geeft als een imam een verblijfsvergunning aanvraagt. 'Het probleem is dat de Staatsveiligheid die personen vaak niet kent en bijgevolg ook geen bezwaar maakt', zegt Francken.

De staatssecretaris denkt aan een bijkomende screening door het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) voor imams uit landen als Qatar en Saudi-Arabië. 'Ik zeg ook niet dat we geen enkele imam uit die landen meer gaan toelaten, maar veel zal het toch niet schelen. Een moratorium is een van de mogelijkheden die we moeten bekijken.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners