Theo Francken wil dat gemeenten 1.600 extra asielzoekers opvangen

25/08/15 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dat elke gemeente een extra gezin asielzoekers opvangt. Dat komt neer op 1.600 bijkomende plaatsen, rekende hij voor.

Theo Francken wil dat gemeenten 1.600 extra asielzoekers opvangen

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, bij een bezoek aan mobiele opvangeenheden in Jodoigne © BELGA

Er komt nog overleg met de verenigingen van steden en gemeenten, naar aanleiding van de ministerraad van vrijdag, waar zowel over de opvangplaatsen als over de registratie van de asielzoekers en het terugkeerbeleid gepraat zal worden, zo verduidelijkte zijn woordvoerster.

Momenteel wordt overigens reeds samengewerkt met de gemeenten voor de opvang van asielzoekers. Zo staan de OCMW's via de lokale opvanginitiatieven (LOI's) vandaag reeds in voor zo'n 5.800 van de 16.250 opvangplaatsen, blijkt uit de cijfers van Fedasil van begin deze maand. Dat is meer dan de 16 centra van Fedasil (4.580 plaatsen), de 13 centra van Rode Kruis Vlaanderen (1.605 plaatsen) of de 16 centra van Croix-Rouge francophone (3.875 plaatsen).

Wat de registratie van de asielzoekers bij de Dienst Vreemdelingenzaken betreft, is voorlopig geen oplossing in zicht. Dinsdag konden opnieuw 200 asielzoekers niet geholpen worden. Ze dienen woensdag terug te keren. De capaciteit van de wachtzaal is immers beperkt, aldus de woordvoerster van Theo Francken.

Maar er wordt voorrang gegeven aan gezinnen met minderjarige kinderen. De asielzoekers blijven ook niet slechts een kwartiertje zoals bij de dokter, vervolgt ze. Vaak duurt het de hele dag om het dossier samen te stellen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners