Theo Francken: 'We gaan geen economische migranten binnenvliegen'

06/07/17 om 08:52 - Bijgewerkt om 09:09

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken verzet zich tegen het pleidooi van ngo's om veilige routes te voorzien voor alle migranten, ook economische.

Theo Francken: 'We gaan geen economische migranten binnenvliegen'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken © Belga

De Europese ministers die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie buigen zich donderdag in Estland over de migratiecrisis in Italië. Daar kwamen dit jaar al 85.000 migranten en vluchtelingen aan, minstens 2.247 mensen zouden om het leven gekomen zijn. Het aantal migranten dat in Italië is aangekomen, ligt 19 procent hoger dan vorig jaar.

Italië roept de hulp van de andere Europese lidstaten in. Het dreigde er vorige week zelfs mee zijn havens af te sluiten voor bepaalde schepen met geredde migranten aan boord. De Europese Commissie nam het initiatief en presenteerde dinsdag een actieplan. Veel nieuwe maatregelen staan daar evenwel niet in.

Op hun vergadering in de Estse hoofdstad Tallinn bespreken de Europese ministers van Asiel en Migratie donderdag hoe ze de Italianen kunnen helpen, op basis van het actieplan van de Commissie. Belgisch staatssecretaris Theo Francken (N-VA) toonde zich bij zijn aankomst helemaal gewonnen voor het idee om een gedragscode op te stellen voor ngo's die in de Middellandse Zee opsporings- en reddingsacties uitvoeren. 'Ik stelde dat in België drie maanden geleden al voor. Dat leidde toen tot een felle discussie in het parlement. Maar kijk, wat ik toen zei, komt nu uit.' Volgens de Estse minister van Binnenlandse Zaken Andres Anvelt, die de vergadering voorzit, ligt de lat hoog. 'We willen een oplossing en een actieplan voor de Italiaanse crisis', zei hij.

Intussen hekelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International de houding van de Europese leiders. Volgens de ngo keert de Europese Unie de vluchtelingen en migranten de rug toe en dreigt 2017 het dodelijkste jaar te worden tussen Libië en Italië. De organisatie wil dat de EU meer zoek- en reddingsacties organiseert en dat er meer veilige en legale routes komen zodat migranten en vluchtelingen Europa kunnen bereiken.

Delen

De agenda van de ngo's is een agenda van een open border-politcy. Zij willen de migratiegrens tot de grond afbreken en daar zal ik nooit in meegaan.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Daar is Francken het absoluut niet mee eens. Voor echte vluchtelingen zijn in de Europese Unie afspraken gemaakt rond spreiding en hervestiging. Maar wat Amnesty wil, gaat volgens Francken een hele stap verder. 'Amnesty en de andere ngo's willen maar één ding, dat is dat alle vluchtelingen én economische migranten moeten kunnen binnenkomen in Europa via veilige en legale routes. Dat zal niet gebeuren. Daar is geen enkel draagvlak voor bij mijn Europese collega's en in België. Echte vluchtelingen vliegen we wel binnen via resettlementprogramma's, maar we gaan geen economische migranten binnenvliegen, want die mensen hebben hier geen toekomst', aldus Francken in De Ochtend.

Francken: 'We gaan geen economische migranten binnenvliegen. Die mensen worden toch niet erkend. De agenda van de ngo's is een agenda van een open border-politcy. Zij willen de migratiegrens tot de grond afbreken en daar zal ik nooit in meegaan. Daarin verschil ik fundamenteel van mening met de ngo's.'

Onze partners