Theo Francken vraagt maatregelen om stijging asielaanvragen op te vangen

01/07/15 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt de regering om voorzorgsmaatregelen en de nodige middelen nu de forse stijging van het aantal asielaanvragen zich ook in juni doorzet.

Theo Francken vraagt maatregelen om stijging asielaanvragen op te vangen

Theo Francken © Belga Image

In juni vroegen 2.275 mensen asiel aan in ons land. Daarmee zet de stijging, ingezet in april, zich fors verder. In april vroegen nog 1.289 personen asiel aan, in mei steeg dit aantal al naar 1.708 aanvragen. In juni steeg het aantal aanvragen verder door en bereikte daarmee een recordaantal sinds de asielcrisis in 2011.

'Enorme druk'

De meeste asielzoekers zijn afkomstig uit Irak, Syrië, Afghanistan en Somalië. Daarom roept de staatssecretaris op tot waakzaamheid: 'De internationale context zorgt voor enorme druk op onze Europese buitengrenzen. Met meer dan 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd zitten we op het hoogste niveau sinds WO II. Dit voelen we nu ook in ons land. We moeten vermijden dat er een nieuwe asielcrisis uitbreekt, daarom moeten we onze voorzorgsmaatregelen nemen'.

Francken wil de regering eerstdaags een waakzaamheidsnota voorleggen. 'Wanneer deze fors verhoogde instroom zich verderzet, moeten we meer personeel kunnen inzetten om de instroom aan aanvragen te verwerken. Ook de federale opvangcentra moeten op zo'n moment hun bufferplaatsen snel kunnen activeren.'

'Deze voorzorgsmaatregelen zijn nodig om de asielprocedures kort te houden. Voor het eerst sinds lange tijd zitten we met korte procedures. Dat moeten we kost wat kost zo houden want korte asielprocedures zijn de beste garantie op rechtszekerheid voor de asielzoeker en de ontvangende samenleving. Ik vraag dan ook aan de regering om voorzorgsmaatregelen te nemen en de nodige middelen ter beschikking te stellen', stelt de N-VA-staatssecretaris. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners