Theo Francken (N-VA): 'Ik ben klaar voor de onafhankelijkheid'

03/08/13 om 04:47 - Bijgewerkt om 04:47

N-VA-Kamerlid Theo Francken is ervan overtuigd dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. "De verkiezingen van 2014 worden belangrijk."

Theo Francken (N-VA): 'Ik ben klaar voor de onafhankelijkheid'

© Belga

"Die dag zal komen", zegt Francken in een interview met De Standaard over de Vlaamse onafhakelijkheid. "Vlaanderen zal meestappen in een evolutie waarbij ook landen zoals Catalonië en Schotland hun eigen weg gaan." De N-VA'er stoort zich er ook aan dat geen enkele Vlaamse krant die onafhankelijkheidsgedachte openlijk steunt: "Komaan, omarm de toekomst."

Geen extremist

In het interview verzet Francken zich tegen het etiket van hardliner dat op hem kleeft. "Op het vlak van migratie ben ik absoluut geen hardliner", stelt hij.

Volgens Francken speelt zijn uiterlijk - met name zijn gemillimeterde haar - mee in de perceptie. "Maar ik heb geen enkele affiniteit met Vlaams Belang, nooit gehad. Een land zonder migratie blijft een afschuwelijke gedachte. Migratie moet een positief verhaal zijn, een verrijking. Dat is nu niet zo. Ik zou ook nooit militant kunnen zijn van een partij die asielzoekers van meet af aan in gesloten centra wil opsluiten."

Francken laat ook optekenen dat 'de zuivere Vlaming' niet bestaat. "Ik hoop dat hij ook nooit zal bestaan."

'De Wever succesvolste partijvoorzitter sidns WOII'

Francken herhaalt dat zijn partij voorstander is van een confederaal model. Maar een nieuwe blokkering na de verkiezingen van 2014 is volgens de Lubbeekenaar te mijden. "Daar hebben de traditionele partijen ergens een punt. Daarom moeten we dat koste wat het kost vermijden. Als grootste partij zijn we niet bepaald gemarginaliseerd, maar we zullen onderhandelingstechnisch erg goed moeten nadenken."

Over wat N-VA-kopman Bart De Wever gaat doen na de verkiezingen kan Francken nog geen uitsluitsel geven. "Bart blijft de meest succesvolle partijvoorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo iemand zet je toch niet op stal, zelfs al voelt hij zich uitgeperst als een appelsien?" (Belga/TV)

Onze partners