Theo Francken: 'Koning lijkt woordvoerder van regering Di Rupo'

22/07/12 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Theo Francken weet dat de koning in zijn toespraak naar de N-VA en het Vlaams Belang uithaalde, 'maar ik voel me niet aangesproken'

Theo Francken: 'Koning lijkt woordvoerder van regering Di Rupo'

© Belga

N-VA-Kamerlid Theo Francken, de koningshuis-deskundige van de Vlaamsnationalisten, meent dat de ko,ing "ongetwijfeld aan ons gedacht" zal hebben in zijn 21 juli-toespraak, waarin hij uithaalt naar populisme. "Maar ik voel me totaal niet aangesproken," aldus Francken in De Standaard.

Koning Albert II zong in zijn toespraak de lof over de communautaire en sociaaleconomische akkoorden die de regering van premier Elio Di Rupo (PS) bereikte en die hij onder ruime politieke belangstelling ondertekende. Naast lof, had hij echter ook kritiek. Op het populisme in dit land: "We moeten het in zichzelf gekeerd zijn vermijden, net als het populisme." Die beiden leiden immers nergens heen, aldus de vorst.

Vlaams Belang voelde zich aangesproken en noemde de toespraak een "aanval naar het Vlaamsnationalisme". N-VA heeft daar minder last van, klinkt het bij Francken: "Ongetwijfeld heeft hij aan ons gedacht. Maar ik voel me totaal niet aangesproken. De N-VA is absoluut niet in zichzelf gekeerd. We besturen al vele jaren mee Vlaanderen. We bouwen mee de Vlaamse deelstaat uit en staan voor een inclusief nationalisme."

Theo Francken: "Koning lijkt wel woordvoerder van regeringspartijen"

Francken zegt dat de koning gewoon meegaat in het discours van de federale regeringspartijen: "Alsof hij hun woordvoerder is. De koning zou boven de politiek moeten staan, maar hij laat zich gebruiken door de regeringspartijen."

Niets meer dan de zoveelste poging van CD&V en Open VLD om de N-VA te schaden, aldus nog Francken in De Standaard: "Ze doen maar. Ze geven interview na interview over ons en proberen de mensen bang te maken van ons. Maar de mensen zijn verstandiger dan dat." (SD)

Onze partners