Theo Francken: 'Humaan zijn is correct zijn'

19/11/14 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:47

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft in de Kamer zijn beleidsverklaring toegelicht. 'De terugkeer moet omhoog', zei hij. 'Alle beslissingen moeten worden uitgevoerd, ook de negatieve.'

Theo Francken: 'Humaan zijn is correct zijn'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en zijn adviseur Laurent Mutambayi © Belga

In de bevoegde Kamercommissie heeft Theo Francken (N-VA) tekst en uitleg gegeven over zijn beleidsverklaring. Hij benadrukte dat hij werk wil maken van een 'humaan' asielbeleid.

'Humaan betekent correct zijn', stipte hij aan. Hij is dan ook van plan om de regels strikt toe te passsen. 'De mensen moeten beseffen dat er een reële kans is om teruggestuurd te worden.'

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie wil van migratie een positief verhaal maken. Mensen die recht hebben op bescherming of verblijf moeten dat snel kunnen krijgen, maar wie er geen aanspraak op maakt, moet dat snel weten en effectief het grondgebied verlaten.

Hij herhaalde dat hij het misbruik van asiel wil aanpakken en dat hij van plan is om illegale criminelen het land uit te zetten. Ook wordt de strijd tegen terrorisme opgevoerd.

Verder wordt ook het opvangmodel aangepast. Voortaan zal individuele opvang enkel nog voorbehouden zijn voor kwetsbare groepen.

Zoals hij eerder al liet uitschijnen, zal deze regering geen collectieve regularisaties meer doorvoeren.

Driehonderd vluchtelingen hervestigd

Daarnaast gaf Francken nog meer dat er volgend jaar driehonderd vluchtelingen hervestigd worden in ons land. Dat is een eenmalige verdubbeling van het aantal plaatsen in België.

Volgens het afgesproken groeipad zouden er volgend jaar 150 vluchtelingen worden hervestigd in België, maar dat wordt eenmalig verdubbeld. Van de 300 opvangplaatsen worden er 225 voorbehouden voor Syriërs en Irakezen. Het gaat om mensen die hun land hebben ontvlucht en momenteel een tijdelijk onderdak hebben gevonden in een buurland. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zal een selectie voorstellen, met op vraag van Francken "extra aandacht voor religieuze en etnische minderheden". De vluchtelingen krijgen in België onderdak en psychologische begeleiding en worden geactiveerd op de arbeidsmarkt. Ze ontvangen een permanente bescherming. (Belga/JH)

Onze partners