Theo Francken en Groen verwijten elkaar cynisme

20/04/15 om 22:17 - Bijgewerkt op 21/04/15 om 00:00

Nadat Groen aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had verweten dat hij "te veel cynisme en te weinig engagement" toonde tegenover (boot)vluchtelingen, kaatst Francken dat verwijt terug: "Groen doet aan desinformatie. Wat zij voorstellen, het organiseren van tijdelijke opvang, is zelf cynisch omdat het geen duurzame oplossing biedt."

Theo Francken en Groen verwijten elkaar cynisme

Theo Francken (N-VA), minister voor Asiel en Migratie © BELGA

Theo Francken reageerde op de kritiek van Groen vanuit Servië, waar hij op "ontradingsmissie" is - Serviërs wil ontraden om asiel aan te vragen in België.

Groen vindt dat België meer kan en moet doen om te voorkomen dat bootvluchtelingen het leven laten in een poging Europa te bereiken. Groen-politici Bart Staes en Wouter De Vriendt nemen daarbij staatssecretaris Theo Francken op de korrel. "Als het gaat om het terugsturen van asielzoekers heeft Francken aan inspiratie geen gebrek, nu ligt dat blijkbaar anders." De groenen verwijten Francken ook dat hij wel kritiek heeft, maar zelf niet met voorstellen zou komen.

'Niet humaan'

"Pure desinformatie van Groen", zegt de woordvoerster van Francken. "Wij sturen geen asielzoekers terug zoals Groen beweert, alleen uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen die hier illegaal verblijven". De N-VA-staatssecretaris wijst er onder meer op dat er sinds de start van het conflict in Syrië al 5.000 vluchtelingen zijn erkend. "Dat wij geen voorstellen doen, klopt ook helemaal niet. Op elke Europese vergadering hameren we op het belang van intra-Europese solidariteit en op een billijke spreiding van de asielzoekers".

Het voorstel van Groen voor de tijdelijke opvang van Syrische vluchtelingen, is volgens Francken zelf behoorlijk cynisch. "Het gaat hier om een langdurig conflict. Dan bieden tijdelijke opvangplaatsen geen oplossing. Dat is niet duurzaam en niet humaan".

(Belga/RR)

Onze partners