Theo Francken deelt satirisch filmpje (en haalt het dan weer weg)

27/09/16 om 13:22 - Bijgewerkt om 15:56

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt vanuit de Franstalige oppositie verontwaardigde reacties op een filmpje dat hij deelde op Facebook.

Theo Francken deelt satirisch filmpje (en haalt het dan weer weg)

© Tumblr Coucou Charles

Gisteravond deelde Theo Francken dit Gif-bestand op zijn Facebook met de woorden: 'Kijk eens wat ik gevonden heb, zero tolerance, best grappig :))'

Het filmpje bestaat uit beelden van een reclamespot van een frisdrank zonder suiker, waarin Theo Francken een zware man door een helikopter laat wegbrengen, gevolgd door de woorden Zero Tolerance.

Bij CDH en Ecolo vinden ze dat niet grappig."Het is onaanvaardbaar dat een minister de uitwijzing van mensen als een spel beschouwt waar hij zich vrolijk over kan maken op sociale media", zegt Kamerlid Benoit Hellings.

Ook Kamerlid Catherine Fonck is niet te spreken over het filmpje:

Ook PS-Kamerlid Ahmed Laaouej reageerde ontstemd op Twitter:

Ook op Facebook kreeg Francken reactie op zijn post, omdat die volgens sommigen racistisch zou zijn: 'Eender welk klein filmpje waarin een niet-blanke wordt aangehouden zou racistisch zijn?' reageert Francken, die aangeeft niet aan racisme gedacht te hebben toen hij dat zag. 'Ik stel vast dat politieke correctheid geen grenzen kent. Het is niet omdat je tegen racisme vecht dat je alle vormen van antiracisme moet aanvaarden.'

Op het kabinet van de Staatssecretaris wil men niet reageren op het voorval: 'We geven geen commentaar op een post die humoristisch bedoeld was', klinkt het bij de RTBF, en ook 'dat mijnheer Francken al erger heeft meegemaakt'.

Op Twitter reageerde Michaël Devoldere, die werkt op het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts wel op de uitlatingen van Fonck:

De maker van het Gif-bestand, maakte ondertussen al een update van de oorspronkelijke versie. Aan RTBF verklaarde hij 'verbaasd te zijn over de politieke steun'.Hij benadrukt er dat zijn Gif-creaties in de eerste plaats humoristisch zijn.

Op zijn Tumblr-pagina 'Coucou Charles' bundelt hij zijn werk, meestal satirische Gif'jes, waarin Belgische politici een prominente rol spelen. Vooral premier Charles Michel en de militairen in de straten van Brussel worden gretig op de korrel genomen.

(JH)

Onze partners