Tewerkstellingsplaatje slechtste sinds 2010

11/06/13 om 02:02 - Bijgewerkt om 02:02

De tewerkstellingsvooruitzichten in ons land zijn momenteel het negatiefste sinds begin 2010, zo blijkt uit de Manpower-barometer op basis van een rondvraag bij 752 Belgische werkgevers.

Amper 4 procent van de ondervraagden is van plan om de volgende maanden personeel aan te werven, en nog meer (7 pct) plannen

afdankingen. Ook de Nationale Bank luidde vrijdag al de alarmbel over de arbeidsmarkt in ons land.

Barometer onder nul

Het HR-bedrijf Manpower peilt al meerdere jaren naar de tewerkstellingsvooruitzichten in België en tientallen andere industrielanden. Hun barometer staat nog steeds op onweer.

Al negen kwartalen op rij dalen de aanwervingsplannen van Belgische bedrijven. De barometer klokt nu af op -3, het laagste peil sinds het eerste kwartaal van 2010. Voor Vlaanderen (-3) gaat het zelfs om het laagste niveau sinds 2003.

Vooral het jongste halfjaar staat de index in het rood, wat erop wijst dat men meer wil afdanken dan aanwerven. Een overgrote meerderheid (86 pct) van de ondervraagde bedrijven in België houdt het op een status-quo van zijn personeelsbestand.

Onder het Europese gemiddelde

"We zien weinig signalen van heropleving. De Belgische tewerkstellingsvooruitzichten zitten onder het Europese gemiddelde", staat in een persbericht van het HR-bedrijf.

In slechts negen Europese landen staat de index in het rood. Manpower ziet wel een lichtpuntje: een overgrote meerderheid van de Belgische bedrijven plant ook geen ontslagen tot eind september.

De bouw doet het beter

Het pessimisme is het grootst in het Brussels gewest (-6). Ook in de horeca (-7) staat de barometer op een absoluut dieptepunt. In de sectoren 'landbouw en visserij' en 'elektriciteit, gas en water' (+1) vallen de aanwervingen zo goed als stil. Enkel in de bouwsector (+3) is men op zoek naar personeel. (Belga/TV)

Onze partners