Test-Aankoop geeft bijna 900 geneesmiddelen een slecht rapport

© iStock

Test-Aankoop heeft in totaal 6.500 geneesmiddelen onder de loep genomen van de ongeveer 7.250 die in België verkocht worden. Bij bijna 900 van de gecontroleerde geneesmiddelen stelt de consumentenorganisatie “ernstige vragen”.

In 2014 richtte Test-Aankoop zijn geneesmiddelendatabank op, waarbij geneesmiddelen onderverdeeld worden in vier categorieën: nuttig, beperkt nuttig, betwistbaar nut en af te raden. Bij de lancering had de organisatie al 4.000 geneesmiddelen gecontroleerd, nu komen er daar nog eens 2.500 bij.

De beoordeling van de geneesmiddelen gebeurt door een team van apothekers en een arts van Test-Aankoop. Die wordt dan afgetoetst en besproken met twee artsen. Het blijft echter Test-Aankoop zelf dat onafhankelijk de eindbeslissing neemt. De grote meerderheid van de geneesmiddelen krijgt van de consumentenorganisatie het label nuttig (54 procent) of beperkt nuttig (32 procent). Maar bij 13 procent “stelt het team zich ernstige vragen”.

“Voor maar liefst 742 producten bestaan er grote twijfels of ze wel werken of voldoende veilig zijn”, luidt het. Daarnaast raadt Test-Aankoop het gebruik van 139 geneesmiddelen af, omdat die “meer nadelen dan voordelen” hebben. “Die moeten dan ook van de markt verdwijnen”, klinkt het. Test-Aankoop wijst daarbij vooral op medicijnen tegen Alzheimer, producten om te vermageren en hoestsiroop.

“Niet gebaseerd op informatie van autoriteiten”

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) kan zich echter niet vinden in de categorisering van de consumentenorganisatie. “De evaluatie van Test-Aankoop is zeker niet gebaseerd op informatie als die van de autoriteiten”, zegt woordvoerster Ann Eeckhout. Volgens haar zijn het ook vaak oudere en gedateerde geneesmiddelen die door Test-Aankoop op de korrel worden genomen. “Wij mogen die enkel nog van de markt halen als ze effectief schadelijk zijn voor de gezondheid”, zegt ze.

Voorts wijst Eeckhout op het nut van sommige medicijnen die in de databank worden afgeschreven. “Het is inderdaad zo dat er geneesmiddelen zijn die best niet door iedereen te gebruiken zijn, maar die voor sommige kleine groepen van patiënten wel nut hebben”, zegt Eeckhout. “Daarnaast zijn er ook medicijnen met een klein effect die nuttig kunnen zijn, om bijvoorbeeld te vermijden dat een heel zwaar geneesmiddel moet worden voorgeschreven.” (Belga)

Partner Content