Test-Aankoop eist duidelijkheid van Volkswagen België - Peeters 'onderzoekt dossier'

24/09/15 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:36

Test-Aankoop heeft in een brief aan Volkswagen België klaarheid geëist over de gemanipuleerde milieutests en compensaties voor gedupeerde klanten. Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zegt de zaak alvast uitvoerig te onderzoeken.

Test-Aankoop eist duidelijkheid van Volkswagen België - Peeters 'onderzoekt dossier'

© Belga

Nadat bekend raakt dat Volkswagen in de VS sjoemelsoftware installeerde om betere testresultaten te bekomen, blijkt nu dat ook dat in Europa auto's zijn getroffen. Test-Aankoop heeft daarom in een brief aan Volkswagen België "met aandrang gevraagd onmiddellijk een einde te stellen aan deze praktijk, volledige klaarheid te scheppen in deze zaak (en in het bijzonder omtrent de situatie in België), alsook de nodige maatregelen te nemen om de schade te beperken en gedupeerde klanten te compenseren".

'Reacties en vragen'

Test-Aankoop richt zich ook tot minister van Consumentenzaken Kris Peeters en de economische inspectie met de vraag welke stappen zullen worden ondernomen om de praktijken te stoppen en te bestraffen. De woordvoerder van minister Peeters laat weten dat de minister de voorbije dagen verschillende reacties en vragen heeft ontvangen over de problematiek. "Hij onderzoekt de zaak momenteel uitvoerig, in samenspraak met de bevoegde diensten", zo luidt het.

De consumentenorganisatie pleit alvast voor de afschaffing van het bestaande "gebrekkige en voorbijgestreefde" Europese testprotocol en de versnelde invoering van een test die veel beter overeenstemt met de reële rijomstandigheden.

(Belga/RR)

Onze partners