Test-Aankoop bindt de strijd aan met ‘geplande veroudering’

Test-Aankoop pleit ervoor om de garantieperiode voor producten op te trekken van twee jaar naar vijf jaar.

Test-Aankoop wil de strijd aangaan tegen ‘geplande veroudering’, de praktijk waarbij producenten hun toestellen zo afstellen dat ze snel verouderen. Dat staat in het verkiezingsmemorandum van de consumentenorganisatie.

Waarom gingen wasmachines vroeger makkelijk 30 jaar mee, en vandaag – met wat geluk – amper de helft daarvan? Algemeen wordt aangenomen dat sommige producenten hun producten zo maken dat ze vervroegd verouderen, en dus sneller aan vervanging toe zijn. Een praktijk die moeilijk te bewijzen valt, maar die onder meer door klokkenluiders uit de sector aan het licht is gekomen.

Inkt in printers

“We stellen vast dat de levensduur van producten achteruitgaat”, zegt Jan Moers, woordvoerder van Test-Aankoop. Een klassiek voorbeeld is de inkt in printers. Onderzoek wees uit dat als de printer aangeeft dat de inkt op is, dat vaak nog niet het geval is.Sommige gsm’s kunnen dan weer niet uit elkaar gehaald worden, en dus niet hersteld. Soms is het ook subtieler: besturingssystemen die niet langer kunnen worden gebruikt op de nieuwste hightechtoestellen.

Daarom bepleit Test-Aankoop het optrekken van de garantieperiode van twee naar vijf jaar. Maar ook met de bestaande garantieregeling van twee jaar schort van alles. De consumentenorganisatie wil een nieuwe garantiewetgeving, waarbij de huidige periode van zes maanden voor het vermoeden van schuld naar twee jaar verschuift. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content