Peter Mertens (PVDA)

‘Terwijl multinationals cadeau na cadeau krijgen, zullen gezinnen tot 1.335 euro moeten inleveren’

Peter Mertens (PVDA) Kamerlid PVDA

‘Terwijl werkende mensen, gepensioneerden, alleenstaande ouders of langdurig zieken het gelag betalen, speelt deze regering Sinterklaas voor miljardenconcerns zoals AB InBev, ExxonMobil en GDF Suez’, schrijft Peter Mertens (PVDA).

Lollipopland voor de enen, hard labeur en inleveren voor de anderen. Vandaag werd bekend dat de overheid vorig jaar alweer 6,5 miljard euro inkomsten misliep door de fiscale kortingen die ze gaf aan de 50 allergrootste belastingontwijkers in ons land. In schril contrast met die andere studie van vandaag die uitrekende dat werkende gezinnen en gepensioneerden jaarlijks tussen 500 en 1.300 euro zullenmoeten inleveren.

De studiedienst van de PVDA bracht vandaag haar jaarlijks rapport uit over de fiscale ontwijking in ons land, via de achterpoortjes van de vennootschapsbelastingen. Het is al de zesde keer dat dit rapport wordt uitgebracht. Uit de studie blijkt dat de overheid vorig jaar alweer 6,5 miljard euro inkomsten misliep door de fiscale kortingen die ze gaf aan de 50 allergrootste belastingontwijkers in ons land. Het contrast kan niet groter zijn. Terwijl werkende mensen, gepensioneerden, alleenstaande ouders of langdurig zieken het gelag betalen, speelt deze regering Sinterklaas voor miljardenconcerns zoals AB InBev, ExxonMobil en GDF Suez.

Terwijl multinationals cadeau na cadeau krijgen, zullen gezinnen 545 euro tot 1.335 euro moeten inleveren

De grootste 50 belastingontwijkers betalen nauwelijks 3,3 procent belasting, terwijl ze wettelijk tien keer meer zouden moeten bijdragen, met name 33,99 procent. Het resultaat is dat onze overheid 6,5 miljard euro misloopt. Dat gigantische bedrag mag je even in tegenstelling zetten met wat werkende mensen elk jaar moeten ophoesten. De christelijke vakbond ACV liet zowat tien mensen twee weken cijferen. Op haar website stelde ze het resultaat voor, met tien profielen, gaande van het koppel gepensioneerden over de alleenstaande tot het gezin met twee kinderen. Allemaal gaan ze erop achteruit. Een gezin met één werkende ouder en twee kinderen zal jaarlijks meer dan 1.300 euro moeten inleveren. Ook gezinnen met twee werkende ouders zullen moeten inleveren. Van 545 euro tot 1.335 euro, zo valt uit te rekenen op de site van de vakbond.

‘Terwijl multinationals cadeau na cadeau krijgen, zullen gezinnen tot 1.335 euro moeten inleveren’

“En dan zijn de berekeningen nog eerder voorzichtig”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. De inleveringen zijn het resultaat van de duurdere BTW op energie, de nieuwe taksen, het hogere inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs, maar vooral de indexsprong. Dat zijn allemaal maatregelen die maar een fractie opleveren van het gemiste bedrag in de vennootschapsbelastingen. Absurder kan het moeilijk worden.

Lollipopland. Ja, maar voor wie?

Op het grote voorzittersdebat aan de Universiteit Antwerpen vorige week waren er twee partijen die geen voorzitter hadden afgevaardigd. Matthias Diependaele kwam Bart De Wever vervangen, en hij zei me: “ik zou heel graag in het lollipopland van Peter leven, waar alles maar uitgedeeld wordt, maar dat is niet de echte wereld.” Los van het feit dat ik helemaal geen voorstander ben van een deel-maar-uit-politiek, vond ik de uitdrukking wel mooi. Lollipopland. Het punt is natuurlijk dat deze regering zelf een beetje lollipopland speelt. En dan vooral voor diegenen die het niet nodig hebben. Drie multinationals, AB InBev, ExxonMobil en Electrabel/Engie, zijn de winnaars in die top 50. AB InBev en ExxonMobil betalen helemaal geen belastingen en de belastingvoet van Electrabel bedraagt 0,4 procent. Vennootschappen van die drie multinationals bezetten bovendien de eerste vijf plaatsen van de top 50. Ze maken in totaal 6,46 miljard winst, die wordt belast aan 0,6 procent.

Hoe lollipop kan een beleid zijn voor een multinational? Alleen al de cadeaus aan deze drie multinationals kosten onze overheid het dubbele van wat de BTW-verhoging op energie opbrengt. Het gaat dus om keuzes.

Rijken alweer rijker: meer dan twee derde van de winst vloeit weg naar dividenden

De duizend meest winstgevende bedrijven in ons land boekten in totaal 48,8 miljard euro winst, maar ze betaalden maar 3,8 miljard euro belastingen op die winsten, dat is een belastingvoet van amper 7,9 procent. Een percentage dat gigantisch veel lager ligt dan het normale tarief van 33,99 procent. Een zeer klein deel van de winst gaat naar de belastingen. Meer dan twee derde, met name 69,3 procent, vloeit weg naar dividenden. Bij de aandeelhouders die de vennootschappen van de top 50 controleren, vind je de grootste Belgische fortuinen, waaronder de drie rijkste families – de Spoelberch en co., Albert Frère en de familie Emsens – die het geld via dividenden zien binnenstromen. Achter de bedrijven van onze top 50 schuilen ook bekende Franse, Zweedse, Nederlandse en Japanse miljardairs, zoals Arnault, Mulliez, Kamprad, Wallenberg, en Toyoda.

1,5 miljard euro extra voor AB InBev, ExxonMobil en Electrabel in plaats van de armoede te bestrijden

Niet alleen de werkende gezinnen moeten zwaar inleveren. Ook de armste landgenoten worden niet ontzien. Vorige week bracht het armoederapport van Decenniumdoelen 2017 aan het licht dat precies de armste landgenoten volgend jaar gemiddeld 525 euro zullen moeten inleveren. Het gaat inderdaad om keuzes. In plaats van AB InBev, ExxonMobil en Electrabel meer dan 1,5 miljard euro van hun belastingen te laten aftrekken zou men evengoed alle uitkeringen in ons land boven de armoedegrens kunnen tillen. Dat kost 1,5 miljard euro.

Dat doet men niet. Integendeel, men creëert de ene fiscale koterij na de andere om de allergrootste multinationals te laten lopen. Het is genoeg geweest. Die fiscale achterpoortjes moeten dicht, zodat we de armoede kunnen bestrijden en kunnen investeren. Dat is ook de inzet van de grote betoging in Brussel nu woensdag 7 oktober.

Partner Content