Aanmodderen met de belastinghervorming

EWALD PIRONET is senior writer van Knack
Ewald Pironet

De verlaging van de vennootschapsbelasting en een nieuwe meerwaardebelasting liggen nog altijd op de regeringstafel. Voor beide dossiers ziet het er niet goed uit. De regering-Michel dreigt een modderfiguur te slaan.

Ze kunnen het niet laten. Nu zitten de regeringspartijen elkaar in het haar over de koppeling van een lagere vennootschapsbelasting aan een nieuwe meerwaardebelasting. Over de inhoud gaat het niet. Ondertussen publiceerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rapport dat voor ons land van groot belang is. Door alle gesteggel kreeg het niet de minste aandacht.

Het rapport, dat eind vorige week verscheen, gaat over het belastingbeleid en de schulden. Er wordt in gewaarschuwd dat de oplopende schulden bij overheden, particulieren en ondernemingen een ernstige bedreiging vormen voor de economie. Daar moet dus iets aan gedaan worden. Om de stijgende schulden bij ondernemingen tegen te gaan, breekt het IMF een lans voor de notionele-intrestaftrek, iets wat in België al langer bestaat en waar we nog altijd vrij uniek in zijn.

De redenering die het IMF volgt om de notionele-intrestaftrek te promoten is klassiek. In de meeste landen mogen bedrijven de betaalde rente op hun schuld aftrekken van hun belastbare winst. Met andere woorden: als een onderneming gaat lenen bij een financiële instelling, kan ze minder belasting betalen. Als een onderneming niet gaat lenen maar geld van haar eigen winst opnieuw investeert, heeft ze dat voordeel niet. Die ongelijke fiscale behandeling – het IMF spreekt in navolging van The Economist over ‘The great distortion’ of ‘De grote scheeftrekking’ – kan het beste worden opgeheven door een soortgelijke vergoeding als de renteaftrek toe te kennen wanneer een onderneming eigen kapitaal gebruikt. De notionele-intrestaftrek, dus.

Het pleidooi van het IMF voor een wijdverspreide notionele-intrestaftrek komt op een moment dat België die net wil afschaffen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is van plan het officiële tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen, van 34 procent naar ergens rond de 20 procent. In ruil wil hij alle aftrekposten schrappen. Anders is die verlaging niet betaalbaar, en het is niet de bedoeling dat de overheid er haar broek aan scheurt.

Kan de regering nog altijd de notionele-intrestaftrek schrappen om een verlaging van de vennootschapsbelasting te financieren? Na het pleidooi van het IMF wordt dat moeilijk. Dat pleidooi sluit trouwens nauw aan bij een voorstel dat de Europese Commissie recent lanceerde om een fiscale vergoeding in te voeren voor eigen vermogen. Bovendien voert Zwitserland vanaf 1 januari een notionele-intrestaftrek in, en Denemarken denkt eraan. Binnen de Belgische regering was de geestelijke vader van onze notionele-intrestaftrek, Didier Reynders (MR), sowieso al niet te vinden voor een afschaffing. Maar als de notionele intrest in ons land blijft bestaan, rijst de vraag hoe de vermindering van de vennootschapsbelasting gefinancierd zal worden. Daar heeft de regering-Michel nog geen antwoord op.

Niet alleen de verlaging van de vennootschapsbelasting is verre van rond, dat geldt ook voor een nieuwe meerwaardebelasting. Vandaag is die nog altijd onderdeel van een politiek spel: de CD&V gunt de N-VA alleen maar een verlaging van de vennootschapsbelasting als ze er zelf een meerwaardebelasting door krijgt. Daarbij begaat de regering-Michel, en de CD&V in het bijzonder, een schromelijke vergissing: ze bekijkt die meerwaardebelasting apart, en niet als een onderdeel van een grotere hervorming van onze personenbelasting, die eenvoudiger en rechtvaardiger moet worden.

Zowat alle experten zijn het er vandaag over eens dat we moeten evolueren naar een duaal belastingsysteem. De inkomsten uit arbeid worden belast tegen een progressief tarief, zodat wie meer verdient ook meer belastingen moet betalen. Daarbij moeten er minder aftrekposten zijn en misschien ook minder belastingschijven dan vandaag. Daarnaast zijn er de inkomsten uit vermogen, die je ook progressief kunt belasten, al denken de meeste specialisten daarbij aan een vast tarief van rond de 27 procent, zoals in Scandinavië. Niemand binnen de regering-Michel wil blijkbaar beginnen aan zo’n doordachte hervorming van de personenbelasting. Aanmodderen en met modder gooien vinden ze blijkbaar plezieriger.

EWALD PIRONET

Terwijl het IMF pleit voor een wijdverspreide notionele-intrestaftrek, wil België die net afschaffen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content