Terroristen Verviers wilden zich wreken op commissariaat omdat ze er 'vaste klant' waren

22/01/15 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

De in Verviers opgepakte terroristen wilden wraak nemen op het politiecommissariaat van Molenbeek omdat ze er in hun tienerjaren vaker in de verhoorkamer zaten dan op school.

Terroristen Verviers wilden zich wreken op commissariaat omdat ze er 'vaste klant' waren

© Belga

Minstens vijf leden van de groepering zijn of ­waren afkomstig uit Sint-Jans-Molenbeek', zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Als tiener waren ze vaste klant bij de politie wegens kleine criminaliteit. 'De jongeren zaten vaker in de ­verhoorkamer dan op de schoolbanken - en dáár ontstond de haat tegen de agenten', zo luidt het. De jihadisten wilden zich bijgevolg wreken op het Molenbeekse commissariaat. Het andere doelwit van de ontmantelde terreurcel van Verviers was het hoofdkwartier van de federale politie in Brussel.

Marouan El Bali, de man die in het pand in Verviers werd opgepakt, was de coördinator van de cel. Hij zou op de dag van de inval op het punt gestaan hebben om de laatste richtlijnen mee te geven aan de terroristen om de dag daarna de aanslagen te plegen.

Douche

Toen de speciale eenheden in het pand in Verviers binnenvielen, stond El Bali net onder de douche. Nadat hij ­schoten gehoord had, trok hij in allerijl een broek aan en sprong uit het venster. Buiten kon hij snel overmeesterd worden. El Bali's advocaten ­houden vol dat hun cliënt 'toevallig' aanwezig was in het huis. In het pand kwamen ook twee andere jihadisten om het leven. Het gaat om Sofiane A van Belgisch-Marokkaanse nationaliteit en Khalid B van Belgische nationaliteit.

Marouan El Bali is in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en inbreuken op de wapenwetgeving. Daar komt ook nog gewapende weerspannigheid bij, in groep, met wapens en met voorbedachten rade.

Onze partners