Terrorist Trabelsi ontsnapt aan uitlevering

08/12/11 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft op het laatste moment verhinderd dat Nizar Trabelsi aan de VS wordt uitgeleverd.

De gewezen minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), zette

Trabelsi ontsnapt echter aan de uitlevering. Zijn advocaten vroegen, met succes, het Europees Hof van de Rechten van de Mens om te beslissing te laten schorsen. "Het Hof gaat nu na of de rechten van Trabelsi in de VS geschonden dreigen te worden.

Mensonwaardige omstandigheden

Volgens ons is dat het geval, want de kans bestaat dat hij door de VS aan Tunesië uitgeleverd wordt of in mensonwaardige omstandigheden opgesloten wordt", aldus Estelle Berthe, de advocate van Trabelsi. De schorsing door het Hof dreigt de uitlevering opnieuw met maanden te vertragen.

Voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is niet verbaasd. "Dit was een beetje verwacht", zei De Clerck in De Ochtend op Radio 1.

De oud-minister zette onlangs, in de laatste dagen van zijn mandaat, zijn handtekening onder het verzoek van de VS om de veroordeelde terrorist uit te leveren. Die beslissing viel na lange procedures, aldus De Clerck. Hij voegt er aan toe dat lang werd onderhandeld met de VS en dat de "zorgen" die ons land naar voren schoof werden "beantwoord".

Doodstraf

Dat Trabelsi een slechte behandeling kan wachten in de VS, kan voor de minister "geen doorslaggevend argument" zijn. Dat hem de doodstraf zou kunnen worden opgelegd, kan dat daarentegen wel zijn. Daarover werden volgens de gewezen minister echter garanties bekomen, net als over een aantal andere vragen.

In maart 2012 komt Trabelsi normaliter vrij, al had De Clerck het over een uitleveringsdetentie. Dat is een periode waarin iemand nog wordt opgesloten met het oog op zijn uitlevering. De Clerck benadrukte dat die periode slechts gedurende een redelijke termijn kan beslagen. Dat is ook de reden waarom de betekening nu heeft plaatsgevonden, luidt het.

Trabelsi werd in juni 2004 door een Brusselse rechtbank tot tien jaar cel veroordeeld nadat hij bekend had dat hij een aanslag wilde plegen op de legerbasis van de NAVO in Kleine Brogel. Trabelsi zit in de cel sinds september 2001 en komt normaal begin 2012 in België vrij. (Belga/EE)

Onze partners