Terrorismeproces nog niet afgelopen

Terrorismeproces: een schets van de beklaagdenbank, met als derde van links Jejoen Bontinck en naast hem, in het midden van de tekening, Fouad Belkacem. © Belga

Het terrorismeproces van Sharia4Belgium is voor drie beklaagden nog niet afgelopen. Fouad Belkacem, Mohamed E.Y. en de mogelijk gesneuvelde Houssien E. tekenden beroep aan.

Het terrorismeproces van Sharia4Belgium krijgt voor drie beklaagden een vervolg voor het hof van beroep in Antwerpen. Fouad Belkacem (32), Houssien E. (24) en Mohamed E.Y. (31) leggen zich niet neer bij hun veroordeling en tekenden beroep aan. Het federaal parket volgde, maar is tegen niemand anders in beroep gegaan.

Belkacem en Houssien E. werden twee weken geleden tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete veroordeeld als leiders van een terroristische groep. De verdediging van Belkacem is het met de rechtbank niet eens dat Sharia4Belgium een terroristische groep is en meent dat hij op basis van een uitsluitingsgrond niet veroordeeld kon worden voor het plegen van terroristische misdrijven.

Overlijden

De advocaten van Houssien E. hadden de rechtbank gevraagd om de strafvordering tegen hem vervallen te verklaren, omdat hij in augustus 2013 gesneuveld zou zijn in Syrië. De rechtbank was daar niet op ingegaan, omdat Syriëstrijders hun dood wel eens durven ensceneren om aan vervolging te ontsnappen en omdat er geen enkel bewijs voorhanden is dat hij effectief overleden is.

Mohamed E.Y. tot slot werd veroordeeld tot vier jaar cel en 15.000 euro boete en is de enige teruggekeerde Syriëstrijder die een effectieve celstraf kreeg. Hij was in 2007 veroordeeld tot achttien maanden cel voor heling en kon geen uitstel meer krijgen. Hij zegt dat hij om humanitaire redenen naar Syrië was gegaan, maar de rechtbank vond het bewezen dat hij lid werd van de terroristische organisatie Majlis Shura Al-Mujahidin en er hand- en spandiensten voor verrichtte.

Wanneer de zaak voor het hof van beroep behandeld wordt, is nog niet duidelijk. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content