Terrorismeonderzoek: 4 personen opgepakt bij huiszoekingen

18/10/16 om 16:56 - Bijgewerkt om 20:03

Er werden vandaag bij 15 huiszoekingen vier personen opgepakt. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar terrorisme.

Terrorismeonderzoek: 4 personen opgepakt bij huiszoekingen

© belga

Bij vijftien huiszoekingen dinsdagmorgen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen in een onderzoek naar terrorisme zijn 15 personen opgepakt. Vier van hen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme, meldt het federaal parket. Ze worden verdacht van onder meer financiering van een terroristische groep of rekruteren van Syriëstrijders voor IS.

De huiszoekingen vonden plaats in onder meer Gent en Deinze in Oost-Vlaanderen en in Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen, zegt het federaal parket. "In totaal werden er 15 personen meegenomen voor verhoor, waarvan 4 personen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Deze personen worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, onder meer financiering. Bepaalde van hen worden er tevens van verdacht mensen te willen rekruteren om naar Syrië te gaan om zich daar aan te sluiten bij IS."

De acties werden uitgevoerd onder leiding van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, met bijstand van Europol/ECTC (European Counter Terrorism Centre) en ploegen van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, op gezag van de onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme in Oost-Vlaanderen.

Er zijn voor het ogenblik geen verbanden met de dossiers over de aanslagen van 22 maart op de luchthaven en het metrostation Maalbeek, zegt het federaal parket.

Volgens De Standaard zou onder de verdachten één van de broers van Hicham Chaïb zijn. De Antwerpenaar staat bekend als voormalig rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem.

Chaib zou nu een van de leidinggevenden zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het Syrische Raqqa. Hij is er nu het hoofd van de religieuze politie.

Hij was ook te zien in de video waarin IS de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Zaventem en Brussel opeiste.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners