Terreuronderzoek Verviers: Drie verdachten blijven aangehouden

21/01/15 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

De drie verdachten die onder aanhoudingsbevel waren geplaatst in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, blijven nog minstens een maand in de cel.

De drie verdachten die onder aanhoudingsbevel waren geplaatst in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer woensdagmiddag beslist, zo meldt het federaal parket.

In een persbericht bevestigt het federaal parket intussen ook dat de twee verdachten die in Verviers werden neergeschoten, geïdentificeerd zijn als een 26-jarige man met de Belgische en Marokkaanse nationaliteit en een 23-jarige Belg.

De drie verdachten die woensdag voor de raadkamer verschenen, Marouan El Bali, Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni en Billel E., waren allemaal in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en inbreuken op de wapenwetgeving. Voor Marouan El Bali komt daar nog gewapende weerspannigheid bij, in groep, met wapens en met voorbedachte rade.

'Heel goede redenen om niet vroeger identiteitsgegevens te bevestigen'

Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni en Billel E. waren donderdag in Laken en Sint-Jans-Molenbeek opgepakt, Marouan El Bali werd in Verviers in de boeien geslagen, in het pand waar twee andere verdachten om het leven kwamen. "Het ging om Sofiane A, geboren in 1988, van Belgisch-Marokkaanse nationaliteit en Khalid B, geboren in 1991, van Belgische nationaliteit", meldt het federaal parket.

De zoektocht naar het brein achter de terreurcel van Verviers wordt voortgezet in Griekenland.  In samenwerking met Belgische speurders is de Griekse politie nog altijd op zoek naar Abdelhamid Abaaoud, een ex-syriëstrijder van 27 uit Molenbeek.

De zoektocht naar het brein achter de terreurcel van Verviers wordt voortgezet in Griekenland. In samenwerking met Belgische speurders is de Griekse politie nog altijd op zoek naar Abdelhamid Abaaoud, een ex-syriëstrijder van 27 uit Molenbeek. © BELGA

"We benadrukken dat er heel goede redenen waren om de identiteitsgegevens van alle verdachten niet vroeger te bevestigen."

In hetzelfde pand in Verviers werd ook het paspoort aangetroffen van de Nederlander Zaiud Koullis. "Deze informatie werd doorgegeven aan de Nederlandse autoriteiten die een eigen dossier hebben geopend", aldus nog het federaal parket.

In Griekenland opgepakte verdachte wordt eerstdaags aan België uitgeleverd

Dat bevestigt ook dat een Algerijn die in Athene werd opgepakt, eerstdaags aan België wordt uitgeleverd en dat Abdelmounaim Haddad (21), de verdachte die in Spanje werd gezocht maar thuis bleek te zitten met een enkelband, door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel is geplaatst. (Belga/SD)

Onze partners