Terreurdreiging: ‘Beveiligen koningshuis kost ons geld, maar erop besparen kan niet’

Het koninklijke echtpaar en hun kinderen © Belga Image
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Ook het koningshuis wordt beter beveiligd in tijden van terreurdreiging. En dat kost geld. ‘Als daar zou worden op bespaard en er gebeurt iets, dan zouden er koppen rollen’, zegt hoofdredactrice van Royals Kristine De Vriese.

Royals gaat deze maand in op de verhoogde terreurdreiging en hoe die ingrijpt in het leven van de koninklijke families in België en daarbuiten. Lees hier het dossier.

Bij de krant Het Laatste Nieuws viel een anonieme dreigbrief in de bus. Iemand die zich uitgaf als jihadist van Islamitische Staat (IS) benadrukte dat België het doelwit voor aanslagen met bomauto’s en explosieven is. ‘We richten ons tot het Belgische volk, in het bijzonder tot Bart De Wever en Koning Filip‘, luidde het.

‘Makkelijk doelwit’

Volgens Kristine De Vriese, hoofdredactrice van Royals, is het koningshuis van een land een ‘makkelijk doelwit’, omdat de Koning beschouwd wordt als ‘de hoogste vertegenwoordiger’.

Het verhoogde dreigingsniveau in ons land, op niveau drie verlengd tot 23 februari, geldt ook voor het Belgisch koningshuis. Scherpschutters werden ingeschakeld voor de beveiliging van het paleis en andere locaties waar koninklijke leden zich bevinden, en straten in de buurt worden afgezet.

‘Het is natuurlijk afhankelijk van ieders individuele perceptie of nu Koning Filip of premier Charles Michel (MR) als belangrijker wordt geacht. De politieke macht ligt bij de eerste minister en de regering, maar technisch gezien is Koning Filip het staatshoofd van België’, legt De Vriese uit. Of de een nu meer bedreigd wordt dan de ander, is volgens de hoofdredactrice van Royals niet duidelijk. ‘Maar er zijn wel genoeg dreigementen aan het adres van ons koningshuis bekend.’

‘Koninklijk paar brengt kinderen nog zelf naar school’

In 2009 werd koningin Fabiola geviseerd, in 2013 kwam het dreigement aan het adres van prinses Elisabeth. De recente dreigbrief richtte zich tot slot tot Koning Filip.

‘De bedreiging van Fabiola werd zeker ernstig genomen’, meent De Vriese. ‘Zij had zonder medeweten van de veiligheidsdiensten een appel in haar handtas meegenomen. Typerend voor de koningin van de rock ‘n’ roll. Het was echter een uitdagende geste, waarvoor ze achteraf op de vingers werd getikt. Het was al niet evident om tijdens zo’n evenement (het militaire defilé van de Nationale feestdag, nvdr.) uiterst waakzaam te zijn.’

Ook de dreigbrief aan Elisabeth werd serieus genomen. Ondertussen blijft het koninklijk paar de kinderen wel zelf naar school brengen en terug ophalen en wordt Elisabeth voorbereid op een leven in de schijnwerpers. ‘Dat staat in schril contrast met andere koningshuizen die hun kinderen afschermen. Elisabeth gaf speeches in de drie landstalen, dat is ongezien op haar leeftijd’, beaamt De Vriese. Maar het is duidelijk ook een risico. ‘Een berekend risico, dat wel. De prinses moet het leren, als ze ooit koningin wordt.’

Financiering privéverplaatsing

Ook dat ‘probleem’ lijkt volgens De Vriese in de koelkast te zijn gestopt. ‘Er staat niets over het koningshuis in het regeerakkoord. N-VA lijkt dat pad even links te laten liggen. Problemen worden onmiddellijk opgelost, zonder gedoe’, zegt de hoofdredactrice.

Zo’n strubbeling was recent het gebruik van het regeringsvliegtuig door Koning Filip, wat te duur geacht werd voor de belastingbetaler. ‘Dat terwijl hij eigenlijk verplicht is om het vliegtuig te gebruiken’, zegt De Vriese. De financiering van de bescherming van de koninklijke familie ligt gevoelig, zeker als het om privéverplaatsing gaat.

Want bij de beveiliging van het koningshuis komen kosten kijken. In de Britse Daily Mail becijferde een columnist de kostprijs van een bezoek van de prinsen Harry en William en familieleden aan een huwelijksfeest. Voor hun veiligheid werden acht agenten ingezet. De vierdaagse trip zou omgerekend zo’n 64.000 euro gekost hebben. ‘In België kennen we geen gedetailleerde ramingen, omdat de kosten versnipperd zijn. Wel wordt er gevraagd naar meer transparantie bij het koningshuis, maar dat moet de politiek afdwingen’, meent De Vriese.

‘Niets aan toeval overlaten’

Ondanks de kosten, mogen we volgens De Vriese ‘niets aan het toeval overlaten’. ‘Als er wordt bespaard op de bescherming van bijvoorbeeld het koningshuis en er gebeurt iets, dan zouden er koppen rollen. Politici zouden hun boeltje mogen pakken.’

De beveiliging is, ondanks de verhoogde dreiging, volgens De Vriese nog niet optimaal. Maar het blijkt voorts maar moeilijk te oordelen over de veiligheidsmaatregelen: niet alle details van de verhoogde bescherming sinds het dreigingsniveau op drie ligt – het tweede hoogste – zijn bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content