'Terreurdaad' Schaarbeek: wat weten we over de dader?

06/10/16 om 08:10 - Bijgewerkt om 08:37

Het federaal parket beschouwt de steekpartij in Schaarbeek, waarbij een man woensdagnamiddag twee agenten neerstak en vervolgens neergeschoten werd door een andere politiepatrouille, als een terreurdaad. Wat weten we intussen over de dader?

'Terreurdaad' Schaarbeek: wat weten we over de dader?

© Belga Image

De dader is geïntificeerd als Hicham Diop, een voormalige militair van 43. Volgens gerechtelijke bronnen diende hij tot 2009 in het Belgische leger.

De man wordt ervan verdacht banden te hebben met radicale islamisten en foreign fighters in Syrië en Irak. Zo wordt hij gelinkt aan het beruchte Molenbeekse Centre Islamique Belge van de naar Syrië vertrokken sjeik Bassam Ayachi. Of Diop zelf ook in Syrië is geweest, is nog niet duidelijk.

Informatie

Toch had Schaarbeek geen informatie over de man, zegt burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI). Hij vraagt om een betere uitwisseling van informatie over geradicaliseerde inwoners.

'De dader stond niet op de lijst van het OCAD', zei Clerfayt aan de VRT-nieuwsredactie. 'Het gaat om mensen die niet veroordeeld zijn, vrij zijn en elke dag een aanval kunnen organiseren. Ik verneem dat sommige federale diensten wel beschikten over bepaalde informatie, er is dus een probleem van informatieuitwisseling tussen het federale niveau en de politiediensten.'

Kickbokser

De politie voerde woensdagnamiddag een huiszoeking uit in zijn woning in Schaarbeek. Daar werden geen wapens of explosieven gevonden, maar over de verdere resultaten wil het federaal parket geen commentaar kwijt. De krant Het Nieuwsblad schrijft dat in zijn auto een grote bijl werd gevonden, maar dat is niet bevestigd.

Diop heeft ook een verleden als succesvol kickbokser. Op YouTube staan enkele filmpjes van kampen van hem.

Aangereden

Opmerkelijk is ook dat Diop in 2011 zou aangereden zijn geweest door een gepantserd en geblindeerd voertuig van de federale politie, toen hij zijn kinderen uit de auto wilde halen. Hij zou daarbij enkele meters in de lucht gekatapulteerd geweest zijn en zwaargewond geraakt zijn. Het parket klasseerde de zaak zonder vervolg. De man deed zijn verhaal ruim 2,5 jaar geleden aan de krant La Dernière Heure.

Bovendien zou recent een van de kinderen van de man overleden zijn. Het federaal parket kon die informatie niet bevestigen.

Na zijn aanval op de twee politieagenten in Schaarbeek werd hij in het been geschoten. Hij ligt nog altijd in het ziekenhuis. (Belga/KVDA)

Onze partners