Terreurcel opgerold: wilde aanslag plegen tijdens match Rode Duivels

18/06/16 om 09:13 - Bijgewerkt om 14:21

Afgelopen nacht hebben terrorismespeurders een nieuwe terreurcel opgerold. Dat melden de RTBF en de VRT en wordt bevestigd door het federaal parket. Ze worden ervan verdacht een aanslag gepland te hebben tijdens de match van de Rode Duivels in Brussel. Dat is bevestigd aan VTM Nieuws.

Terreurcel opgerold: wilde aanslag plegen tijdens match Rode Duivels

© belga

Volgens De Standaard was het de bedoeling om toe te slaan in het fandorp op het Brusselse Rogierplein. Het federaal parket bevestigt die berichtgeving vooralsnog niet. "We geven geen commentaar over mogelijke doelwitten, dat zal het onderzoek moeten uitwijzen", klinkt het. Eerder meldde het parket wel dat het verloop van het onderzoek een onmiddellijke tussenkomst noodzaakte.

Organisatie neemt maximale veiligheidsmaatregelen

De organisatie van het fandorp op het Rogierplein heeft aangekondigd maximale veiligheidsmaatregelen te nemen. De veiligheidsmaatregelen op de site worden zo hoog mogelijk opgetrokken. Bezoekers mochten sowieso al geen rugzakken meebrengen en werden individueel gefouilleerd door een private bewakingsfirma. De politiediensten staan in voor de veiligheid rond de site. Parkeren rond het fandorp is verboden.

40 huiszoekingen

Bij een 40-tal huiszoekingen in 16 gemeentes zijn 12 verdachten opgepakt. Zij zullen in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Dat meldt het federaal parket.

"In het kader van een terrorismedossier van het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme in de nacht van 17 op 18 juni enkele tientallen huiszoekingen laten uitvoeren", meldt het federaal parket in een persbericht. "Deze huiszoekingen vonden plaats in 16 gemeenten, meer bepaald Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Vorst, Watermaal-Bosvoorde, Ganshoren, Zaventem, Ninove, Wemmel, Fleurus, Tubize en Luik. Er werden eveneens 152 garageboxen doorzocht."

Bij die huiszoekingen namen de speurders 40 personen mee voor verhoor, van wie er uiteindelijk 12 gearresteerd werden. Zij zullen in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Geen incidenten

Volgens het federaal parket verliepen de huiszoekingen zonder bijzondere incidenten maar voorlopig kan het parket geen verdere informatie geven over de gearresteerde personen of de inbeslaggenomen voorwerpen, al wordt er wel gespecificeerd dat er voorlopig geen explosieven of wapens werden aangetroffen.

"De verdachten waren van plan om aanslagen te plegen, meer bepaald vandaag, de dag waarop onze Rode Duivels een match spelen op het EK", meldt VTM.

"Het verloop van het onderzoek noodzaakte een onmiddellijke tussenkomst", aldus nog het federaal parket. "In het belang van het onderzoek kan er voorlopig geen verdere informatie worden vrijgegeven."

Niveau 3 blijft

Het dreigingsniveau in ons land blijft op niveau 3, na de antiterreuroperatie van afgelopen nacht, maar er komen wel "bijkomende en aangepaste maatregelen". Dat heeft premier Charles Michel zaterdag aangekondigd na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Over de aard van de maatregelen wilde de premier geen details kwijt.

(Belga/WK)

Lees meer over:

Onze partners