Terreuractie tegen ‘salafistische en jihadische Sharia4Belgium’

Ook Fouad Belkacem, die werd veroordeeld als leider van een terroristische organisatie, heeft de dubbele nationaliteit © Belga

De grootscheepse terreuractie kadert in een onderzoek naar de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium. Volgens het federaal parket gaat het om een salafistische en jihadistische organisatie die jonge Belgen rekruteert voor de oorlog in Syrië.

De grootscheepse gerechtelijke actie die het federaal parket dinsdag heeft gehouden, kadert in een gerechtelijk onderzoek dat sinds februari 2012 loopt naar de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium. Dat meldt het federaal parket.

De speurders onderzochten of de organisatie kon beschouwd worden als een terroristische groep en of haar leden deelnamen aan terreuractiviteiten. Zes personen werden opgepakt en zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Antwerpen.

Salafistische en jihadistische organisatie

Volgens het federaal parket is Sharia4Belgium een duidelijk salafistische en jihadistische organisatie die als doel heeft de democratische instellingen omver te werpen en te vervangen door een islamstaat. Bovendien zou ze deel uitmaken van een bredere, internationale jihadistische beweging.

Sharia4Belgium stond al lang in de kijker van het Belgische gerecht, klinkt het, maar sinds augustus 2012 is ook gebleken dat de beweging jonge moslims naar Syrië stuurt om er te gaan vechten voor de oprichting van een islamistische staat. Het federaal parket heeft zo 33 jongeren kunnen identificeren die al in Syrië zitten of nog onderweg zijn.

Bij de 48 huiszoekingen die zijn uitgevoerd, zijn computers, gsm’s en 30.000 euro cash in beslag genomen, maar geen wapens of

explosieven.

Bart De wever: ‘Veel mensen opgepakt’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat er in Antwerpen veel mensen zijn opgepakt in het kader van de grootscheepse antiterreuractie. Dat zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. De Wever sprak ook van “meer dan tien voorleidingen”. Aan Belga wou De Wever geen commentaar kwijt.

Volgens De Wever passen de huiszoekingen in een gerechtelijk onderzoek dat al loopt van vorige zomer. Het onderzoek zou gericht zijn op “moslims die radicalisme prediken en die jongeren ronselen voor de strijd in Syrië”. De Wever bevestigde ook dat het onderzoek geleid wordt door een Antwerpse onderzoeksrechter.

Bart Somers: ‘Juich krachtdadig optreden tegen ronselaars toe’

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) reageert voorzichtig positief op de invallen die eerder op de ochtend gebeurd zijn in het kader van de netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië. Ook in Mechelen vond minstens één huiszoeking plaats. “Het gerechtelijk onderzoek is ook voor een burgemeester geheim”, zegt Somers. “Maar als deze actie inderdaad kadert in het krachtdadig optreden tegen ronselaars, kan ik dat alleen maar toejuichen.”

Nog volgens Somers is het “een positief signaal van het gerecht dat het wie jongeren ronselt om in Syrië te gaan vechten en de organisaties die dit faciliteren, aanpakt”.
Over de eventuele resultaten van de actie wil of kan Somers niets kwijt.

Ook Vilvoordse burgemeester Bonte tevreden over optreden gerecht

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, is tevreden dat het federaal parket een grootscheepse actie houdt tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië. “Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg”, zegt de burgemeester. “Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden, maar het is dan ook al
maanden dat wij geconfronteerd worden met die ronselaars en de drama’s die hun praktijken veroorzaken.”

“We hadden gevraagd om een kordaat optreden en ik ben dan ook tevreden dat het er gekomen is”, gaat Bonte verder. “Over de resultaten van de gerechtelijke acties heb ik voorlopig geen informatie, ik kan alleen maar hopen dat ze succes hebben.”

Burgemeester Bonte is er zich daarnaast wel van bewust dat een justitieel optreden alleen niet voldoende zal zijn om geradicaliseerde jongeren te overtuigen niet te vertrekken en te deradicaliseren. “Daarvoor moeten alle overheden inzetten op een grondiger integratiebeleid. Anderzijds mag er, vanuit de federale en Europese overheden, ook minstens een scherpere veroordeling komen van wat er in Syrië gaande is.” (SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content