Terreur 'dwingt' bewakingsfirma's tot illegaal fouilleren

19/01/16 om 08:01 - Bijgewerkt om 10:42

Steeds meer bewakingsfirma's krijgen door de terreurdreiging de vraag om mensen systematisch te fouilleren, iets wat illegaal is. Dat schrijft de krant De Tijd.

Terreur 'dwingt' bewakingsfirma's tot illegaal fouilleren

© Belga

Securitas trekt aan de alarmbel, zo schrijft De Tijd vandaag. 'De bewakingswet verbiedt ons om systematisch mensen te fouilleren, maar sinds de aanslagen in Parijs en het terreuralarm in Brussel, krijgen bewakingsbedrijven steeds meer de vraag om dat wel te doen', aldus Gerrit Bellon, legal director bij Securitas.

Aangezien die vraag tot fouilleren ook van burgemeesters komt, suggereert Bellon om de wet misschien te veranderen. Ook wanneer je bijvoorbeeld als concertganger de toestemming geeft voor een systematische fouillering, blijft dat onwettig.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat de krant via zijn woordvoerder weten dat hij op de hoogte is van de problematiek. Hij wil de bewakingsfirma's sensibiliseren dat dit niet mag, maar gaat tegelijkertijd bekijken of de bewakingswet versoepeld moet worden voor crisissituaties. (NSK)

Onze partners