Termont wil dat federale overheid bedelarij aanpakt

Burgemeester van Gent Daniel Termont © Belga

‘Zolang bedelarij door de federale overheid toegelaten is, blijft het dweilen met de kraan open’, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wil dat de federale overheid maatregelen neemt om de bedelarij aan te pakken. Gent heeft wel een nieuw politiereglement om bepaalde vormen van bedelarij te bestrijden, maar bendes omzeilen dat reglement.

Termont klopt bij de federale overheid aan. “Zolang bedelarij door de federale overheid toegelaten is, blijft het dweilen met de kraan open”, zegt hij in De Standaard.

Om bedelaars die agressief te werk gaan en overlast veroorzaken aan te pakken, schrijft Gent op dit ogenblik gemeentelijke administratieve sancties uit, de zogenoemde GAS-boetes. Maar die aanpak botst op hindernissen. Zo blijkt dat veel bedelaars geen adres kunnen opgeven en dus ook niet vervolgd kunnen worden.

Het politieregelement dreigt daardoor uitgehold te worden. “Dat maakt het zo moeilijk om het probleem op te lossen”, aldus Termont. “Wij weten ook dat het vaak om georganiseerde bendes gaat die zwakke mensen gebruiken om geld te verdienen. Maar het is onmogelijk ze te pakken. Ze briefen de bedelaars om als ze tegen de lamp lopen te zeggen dat ze geen papieren en geen adres hebben”.

Volgens Termont ligt de bal in het kamp van de federale regering, en meer bepaald bij de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Termont wijst erop dat zolang de federale overheid de bedelarij niet verbiedt, het probleem zal blijven bestaan. “Ik zal dat punt dan ook op de agenda plaatsen van het overleg dat de vijf burgemeesters van de grootste vijf centrumsteden af en toe houden. Mogelijk kunnen wij vanuit de steden suggesties doen aan de minister”, zo lichtte de Gentse burgemeester toe in het VRT-radioprogramma De Ochtend. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content