Termont ontkent dat hij GAS-boetes wil voor kinderen vanaf 10 jaar

30/05/13 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

De Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont (SP.A) ontkent dat hij kinderen vanaf 10 jaar wil kunnen bestraffen met een GAS-boete.

Termont ontkent dat hij GAS-boetes wil voor kinderen vanaf 10 jaar

© Belga

De Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont (SP.A) ontkent dat hij kinderen vanaf 10 jaar wil kunnen bestraffen met een GAS-boete. Dat zegt Radio 1 over het nieuws dat in Het Laatste Nieuws staat. Die GAS-boetes kunnen, als de Kamer de verstrenging van die gemeentelijke administratieve sancties goedkeurd, oplopen tot 175 euro voor minderjarigen.

Daniël Termont wil dat volgens Het Laatste Nieuws als reactie op de de recentste cijfers over criminaliteit. Daaruit blijkt dat een op de vijf van de 331 minderjarigen die vorig jaar in Gent betrapt werden op winkeldiefstal of geweld, 14 jaar of jonger waren. Daarbij waren er acht jonger dan 12 jaar. Op Radio 1 klinkt het dan weer dat de Gentse burgemeester dat ontkent.

Net vandaag stemt de Kamer over het voorstel van minister van Binnelandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om de GAS-wetgeving te verstrengen. De minimumleeftijd voor zo'n GAS-boete zou van 16 naar 14 jaar gaan. Nog vier jaar ouder dan het voorstel van Termont dus. Tegen deze verstrenging, die naar alle waarschijnlijkheid zal worden goedgekeurd door de meerderheid en de N-VA-fractie, komt massaal protest vanuit het middenveld. 213 organisaties, waaronder gezaghebbende als Unicef en de jongerenbewegingen van de politieke partijen, vragen de Kamerleden dit voorstel weg te stemmen.

Lees meer over:

Onze partners