'Termont maakte geen deontologische fout, wel onvoorzichtigheid in contacten met Optimagroep'

19/10/16 om 21:49 - Bijgewerkt om 22:12

De Gentse burgemeester heeft geen deontologische fout gemaakt, maar was wel onvoorzichtig in zijn contacten met de Optimagroep. Dat heeft de Optimacommissie in Gent beslist.

'Termont maakte geen deontologische fout, wel onvoorzichtigheid in contacten met Optimagroep'

© Belga

De Gentse Optimacommissie heeft haar conclusie gemaakt: op basis van de zittingen en de opgevraagde stukken heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont de bestaande deontologische codes niet overtreden. Wel is Termont in het kader van zijn contacten met de Optimagroep in het verleden onvoorzichtig geweest, zo blijkt uit het verslag van de Gentse Optimacommissie die donderdagavond haar slotzitting had.

Die onvoorzichtigheid blijkt onder meer uit het feit dat er meermaals meegereisd werd met een door Optima gecharterd vliegtuig en dat er te weinig werd toegezien op een zorgvuldige afhandeling van de gemaakte kosten.

In haar conclusies zegt de commissie wel dat de huidige deontologische code voor gemeenteraadsleden op een aantal vlakken te veel voor interpretatie vatbaar is, en er zich aanpassingen opdringen.

Er wordt ten tweede ook voorgesteld om de Gentse deontologische commissie ten laatste tegen september 2017 te moderniseren. Ten derde moet tegen dezelfde deadline onderzocht worden op welke manier contacten tussen Gentse mandatarissen en de vertegenwoordigers van externe organisaties en/of privébedrijven transparanter kan. Tot slot moet tegen mei 2017 een aantal hangijzers rond het architectuurbeleid uitgeklaard worden.

De tekst is door meerderheid en oppositie goedgekeurd, op het eerste punt van de conclusie na, namelijk dat burgemeester Termont "Op basis van de verschillende zittingen en de opgevraagde stukken binnen de haar toegekende bevoegdheden geen overtreding van de deontologische code heeft kunnen vaststellen;"

"Op basis van de informatie en de getuigenissen kunnen we niet besluiten dat er geen probleem is wat betreft de deontologische code", meent Veli Yüksel, die daarover een amendement indiende en gesteund werd door N-VA en Vlaams Belang. Toch werd dat amendement meerderheid tegen oppositie weggestemd.

De gemeenteraad zal maandag kennis nemen van het eindverslag en de aanbevelingen. In tegenstelling tot de vorige zittingen, was burgemeester Termont niet aanwezig op de slotzitting.

(Belga/JH)

Later meer.

Lees meer over:

Onze partners