Temmerman in de bres voor uitgewezen scoutsleider

24/04/12 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Kamerfractieleidster Karin Temmerman dringt aan op een beleid waarbij snel wordt beslist of een minderjarige asielzoeker in België mag blijven of naar zijn land van herkomst moet terugkeren.

Temmerman in de bres voor uitgewezen scoutsleider

© Belga

Iemand vier jaar lang laten integreren en hem dan op zijn achttiende terugsturen, is geen beleid, zegt Temmerman (SP.A) naar aanleiding van de zaak rond Scott Manyo. Ze vindt dat staatssecretaris Maggie De Block het dossier moet inkijken en nagaan wat de beste oplossing is.

Scott Manyo is de negentienjarige scoutsleider uit Boortmeerbeek die naar zijn moederland Kameroen dreigt te worden teruggestuurd. Hij kwam in 2008 als niet-begeleide minderjarige naar ons land. Zijn asielaanvraag werd afgewezen. Manyo werd intussen opgesloten in het asielcentrum van Merksplas.

Niet voor herhaling vatbaar

Kamerlid Temmerman meent dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block het dossier nog eens moet inkijken en nagaan wat de mogelijkheden zijn, luidde het op de VRT-radio. Over wat de beste oplossing is, wil de Vlaamse socialiste zich niet uitspreken. Ze benadrukt dat het om een individueel dossier gaat waarvan ze de inhoud enkel via de media kent.

Wel vindt ze dat gelijkaardige situaties niet voor herhaling vatbaar zijn. Er moet volgens haar een beleid komen waarbij snel de knoop wordt doorgehakt of een minderjarige in ons land kan blijven. Indien dat wel kan, kan er een integratietraject worden uitgestippeld.

Zoniet, moet ervoor worden gezorgd dat de betrokkene met "een pakketje" kan terugkeren, in de vorm van onderwijs of een opleiding. (Belga/TE)

Onze partners