Telenet had openstelling kabel niet zo snel verwacht

© Belga

Vanaf 1 augustus moeten kabeloperatoren in ons land hun netwerk openstellen. Telenet reageert verrast op de snelheid waarmee de besluiten zijn genomen en overweegt juridische stappen. Belgacom is gematigd enthousiast.

De kabeloperatoren in ons land moeten hun netwerk openstellen zodat ook alternatieve operatoren kabeltelevisie kunnen aanbieden. De nodige besluiten daarvoor zijn genomen.
Dat meldt de Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector (CRC), waarin de verschillende mediaregulatoren in ons land verenigd worden. De CRC meldt dat de nodige besluiten genomen zijn die samen de
verschillende commerciële activiteiten rond triple play, het gezamenlijk aanbieden van televisie, internet en vaste telefonie, dekken. De besluiten treden vanaf 1 augustus 2011 in werking, maar het zal nog twaalf tot vijftien maanden duren vooraleer de alternatieve operatoren met een aanbod op de markt kunnen komen, zegt Luc Hindryckx, voorzitter van de Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT). “De besluiten zullen meer kansen betekenen voor de consument, en brengen een nieuwe dynamiek in de sector”, klinkt het.

Doorverkoopaanbod

Concreet moeten kabeloperatoren Brutélé, Numéricable, Tecteo, AIESH en Telenet voortaan aan elke speler die daarom vraagt toegang tot een doorverkoopaanbod voor analoge televisie geven. Hetzelfde geldt voor het digitale televisieplatform, al mag Belgacom daar niet op ingaan omdat het zelf al digitale televisie aanbiedt via een eigen netwerk. Ook voor breedbandinternet moet er tot slot een doorverkoopaanbod komen. Belgacom kan dus voortaan analoge televisie aanbieden, maar moet zelf ook zijn netwerk openstellen voor een alternatief televisieaanbod. Alternatieve aanbieders zullen zo ook via Belgacom triple play kunnen aanbieden.

Verrassing voor Telenet
Kabeloperator Telenet reageert maandagavond verbaasd op de bekendmaking door de mediaregulatoren in ons land dat de besluiten genomen zijn waarmee de kabel wordt opengegooid. “We zijn verrast dat zo snel een beslissing is genomen nadat Europa belangrijke opmerkingen had gemaakt”, zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. Telenet moet de besluiten nog grondig doornemen, maar het is niet uitgesloten dat er juridische stappen gezet worden. “Er waren belangrijke opmerkingen van Europa. We denken een rechtsgrond te hebben om te procederen en houden daar ernstig rekening mee”, stelt Coenjaerts, die ook verwijst naar Nederland, waar de regulator OPTA onlangs oordeelde dat de kabel niet moet worden gereguleerd.

Belgacom is matig enthousiast

Belgacom daarentegen verwelkomt het feit dat ook de kabel aan regulering wordt onderworpen, maar vindt dat de nieuwe regels onvoldoende zijn om van een daadwerkelijk evenwichtige regulering en een gelijke behandeling van alle actoren te kunnen spreken. “Enkel een symmetrische regelgeving van alle infrastructuren kan een eerlijke concurrentie tussen alle operatoren garanderen”, stelt Belgacom. Volgens het bedrijf houden de mediaregulatoren ten onrechte vol dat Belgacom over een monopolie beschikt voor de aanmaak van breedbanddiensten en weigeren ze de “aanzienlijke, in Vlaanderen duidelijk dominante, machtspositie” van de kabeloperatoren voor breedband te erkennen.

Belgacom verwelkomt het feit dat het bedrijf “eindelijk” toegang krijgt tot de analoge kabel. Het vroeg daar al om sinds 2009. Niet tevreden is Belgacom met het feit dat het uitgesloten wordt van digitale televisie en breedbandtoegang op de kabel. Daarvoor bestaat geen ernstige verantwoording, klinkt het. “Bovendien hebben de kabeloperatoren vandaag wel een volledige toegang tot het Belgacom-netwerk. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content