Tekort van 760 miljoen in fiscale ontvangsten

05/07/16 om 07:02 - Bijgewerkt om 07:03

De aanslagen van 22 maart vertalen zich in lagere belastingontvangsten. Die liggen 760 miljoen euro lager dan de regering-Michel bij de begrotingscontrole in april had vooropgesteld, blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarover De Tijd dinsdag bericht.

Tekort van 760 miljoen in fiscale ontvangsten

© Belga

Vooral de horeca en het toerisme kregen klappen, waardoor de btw-inkomsten na vijf maanden 359 miljoen euro achterliggen op schema. Ook de voorafbetalingen van bedrijven liggen 305 miljoen lager dan geraamd. Door de lage rente is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om voorafbetalingen te doen.

Voorts blijkt dat de speculatietaks een slag in het water is. Er wordt minder op de beurs gehandeld, de inkomsten uit de beurstaks komen bijna 100 miljoen euro lager uit dan verwacht. Ook de inkomsten uit roerende voorheffing hinken 305 miljoen euro achterop. Er is wel voor ruim 200 miljoen euro meer bedrijfsvoorheffing geïnd.

Volgens Van Overtveldt is er geen reden tot paniek, want in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de achterstand in de fiscale inkomsten liefst 1,4 miljard euro. (Belga/NSK)

Onze partners