Tekort op budget voor scholenbouw

10/11/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Het agentschap Agion betaalt voorlopig geen facturen meer. Scholen moeten op zoek naar overbruggingskredieten.

Het budget van ruim 150 miljoen euro waarover Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, dit jaar beschikte voor scholenbouw is vroegtijdig op. De betalingen worden hervat op 3 januari.

Agion betaalt sinds 15 september geen facturen meer en heeft volgens De Morgen een tekort van 35 miljoen. Volgens Dirk Vanstappen van de Dienst Infrastructuur van het katholiek onderwijs is het tekort een gevolg van de in 2008 aangekondigde inhaaloperatie in de scholenbouw.

Omdat Agion voorlopig niet meer betaalt, komt de financiële last op de schouders van de scholen terecht. Die moeten op zoek naar overbruggingskredieten. Volgens Vanstappen gaat het om honderden scholen. Alleen al in het katholiek onderwijs zouden een 200-tal scholen op zoek moeten naar extra geld.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) laat weten dat voor de begroting volgend jaar bijna 23 miljoen euro meer is uitgetrokken, maar in het onderwijsveld wordt gevreesd dat dat onvoldoende is.

Open VLD verwijt regering onbetrouwbaarheid

De Vlaamse regering kreeg woensdag van oppositiepartij Open VLD het verwijt dat ze 'onbetrouwbaar' is. De Vlaamse parlementsleden Marleen Vanderpoorten en Irina De Knop noemen de situatie ongezien.

'De overheid die de afspraak om met subsidies over de brug te komen, niet nakomt tegenover al die scholen die eindelijk hun bouwdossier goedgekeurd zagen. En dit in een periode waarin veel ondernemingen moeten vechten om niet kopje onder te gaan', zo hekelen ze.

Zij leggen de oorzaak van de problemen bij de 'aankondigingspolitiek' van toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A in 2008.

'Vandenbroucke kondigde toen een inhaaloperatie voor de scholenbouw aan. Er werden ook meer bouwdossiers goedgekeurd, maar er werd niet in meer financiële middelen voorzien om het gestegen ritme te kunnen volgen', aldus Open VLD. ''De facturen van de inhaaloperatie van Vandenbroucke komen nu boven water'.

Onze partners