Tegenkandidaat-voorzitter Open VLD voor Gwendolyn Rutten

09/11/12 om 18:15 - Bijgewerkt om 18:15

Egbert Lachaert (35), OCMW-raadslid in Merelbeke, neemt het bij de voorzittersverkiezingen van Open VLD op tegen Gwendolyn Rutten.

Tegenkandidaat-voorzitter Open VLD voor Gwendolyn Rutten

© Belga

Egbert Lachaert (35), OCMW-raadslid in Merelbeke, neemt het bij de voorzittersverkiezingen van Open VLD op tegen Gwendolyn Rutten, zo bevestigt hij. Lachaert wil de partij "inhoudelijk, methodisch en organisatorisch" vernieuwen. Daarnaast is er volgens hem nood aan een "echt onafhankelijke partijvoorzitter". "En dat is consensuskandidaat Gwendolyn Rutten niet", aldus Lachaert.

Kamerlid Gwendolyn Rutten stelde zich pas officieel kandidaat voor het voorzitterschap. Zij geldt als de consensuskandidaat van de partijtop. Rutten krijgt nu een tegenkandidaat in de figuur van Egbert Lachaert. De 35-jarige Lachaert is oud-voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, stichtend lid van de denktank Liberales en is OCMW-raadslid in het Oost-Vlaamse Merelbeke. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kreeg Lachaert als lijsttrekker 1.178 voorkeurstemmen.

Volgens Lachaert is er bij de liberalen nood aan vernieuwing rond "inhoud, methode en structuur". "Dat de partij afgelopen meteen beslist in welk kader de nieuwe voorzitter zal moeten werken, is een negatie van de ledendemocratie. We hebben nood aan een voorzitter die voldoende onafhankelijk kan werken en ik denk niet dat Gwendolyn daarvoor de beste kandidaat is", aldus Lachaert.

Lachaert: 'Klaarstaan in 2014 voor strijd'

Lachaert schuift twee punten naar voor die hij als voorzitter wil aanpakken: het herstellen van de geloofwaardigheid van de politiek en een efficiëntere organisatie van de staat. Daarbij moet de partij duidelijker kiezen voor eigen liberale recepten. "We moeten komen met een eigen liberale visie om tegen 2014 klaar te zijn om de strijd aan te gaan tegen andere partijen zoals de N-VA", aldus Lachaert.

Maakt Lachaert kans tegen Rutten, die toch duidelijk de steun krijgt van de partijtop? "Men moet altijd rekening houden met de mening van de leden van Open VLD. Ik moet zeggen dat ik toch al veel steunbetuigingen heb gekregen", aldus Lachaert.

Rutten: 'Succes en op naar een positieve campagne'

Lachaert geeft nog een persconferentie waarop hij zijn visie als kandidaat-voorzitter uit de doeken doet. Rutten zelf wenste Lachaert meteen succes via Twitter. "Op naar een positieve campagne", schreef ze. (Belga/SD)


Onze partners