Te veel vluchtelingen zijn mannen? Niet in België

PATRICK DEBOOSERE: 'De arbeids-migratie naar België is de afgelopen jaren zelfs sterk vervrouwelijkt.' © Belga
Han Renard

De instroom van vooral mannelijke migranten bedreigt het evenwicht tussen de geslachten in Europa, betoogt politicologe Valerie Hudson. Voor België klopt dat alvast niet.

De Amerikaanse politieke wetenschapper Valerie Hudson waarschuwde in Politico Magazine dat Europa door de vluchtelingencrisis met een aanzienlijk overschot aan ongehuwde en kinderloze jonge mannen opgezadeld wordt. Volgens Hudson zal die scheefgetrokken geslachtsverhouding Europa zuur opbreken. Een samenleving met meer mannen dan vrouwen is immers instabiel, telt meer geweldsdelicten, meer verkrachtingen en dreigt op het gebied van vrouwenrechten de klok terug te draaien. Zeker na de gebeurtenissen op oudejaarsnacht in Keulen is dat een ernstige waarschuwing, maar klopt ze ook?

Hudson focust in haar artikel op de situatie in Zweden, het Europese land dat vorig jaar het hoogste aantal asielzoekers per duizend inwoners opnam, waaronder veel jonge mannen. Hudson berekende dat vooral de Zweedse tienerpopulatie dreigt te vermannelijken. Op dit moment zijn er bij de 14- tot 17-jarigen in Zweden 106 mannen voor 100 vrouwen. Door de instroom van asielzoekers zou dit stijgen naar 116 mannen voor 100 vrouwen.

Maar The Economist becijferde op haar beurt dat Zweden het enige Europese land is dat met dit probleem worstelt. Duitsland bijvoorbeeld zou weinig te vrezen hebben. Ook als Duitsland alle asielaanvragen van jonge mannen zou goedkeuren, zou de geslachtsverhouding bij de 14- tot 17-jarigen slechts stijgen van 106: 100 naar 107: 100.

Hudson heeft gelijk dat het vaker jonge mannen zijn die als asielzoeker naar Europa komen. België vormt daarop geen uitzondering. ‘In 2015 waren 75,5 procent van de Belgische asielaanvragers mannen’, aldus Damien Dermaux, woordvoerder van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. ‘Dat is een flinke toename. De jaren daarvoor schommelde het aandeel van de mannen in de asielaanvragen tussen de 67 en de 69 procent.’

Maar hebben die mannelijke asielzoekers een invloed op de man-vrouwratio in de hele Belgische bevolking? Demograaf Patrick Deboosere (VUB) maakte op vraag van Knack een simulatie op basis van de data die ook Valerie Hudson gebruikt. ‘Er komen inderdaad meer mannelijke asielzoekers,’ besluit Deboosere, ‘maar het effect daarvan op de geslachtsverhouding in België is verwaarloosbaar.’

‘Als we net zoals Valerie Hudson aannemen dat alle asielaanvragen worden goedgekeurd, wat uiteraard niet het geval is,’ zegt Deboosere, ‘dan is er alleen een merkbare verschuiving in de leeftijdscategorie van de 14- tot 17-jarigen. Daar gaat de verhouding van 104,5 naar 105,9 mannen per 100 vrouwen. Bij de 18- tot 34-jarigen is de stijging iets kleiner. Voor alle andere leeftijdscategorieën blijft de man-vrouwverhouding vrijwel ongewijzigd.’

Deboosere bevestigt dat Zweden niet de norm, maar de uitzondering is en dat Hudson het bij het verkeerde eind heeft. Tot slot benadrukt Deboosere dat andere vormen van migratie naar België, bijvoorbeeld de arbeidsmigratie, de laatste jaren net sterk zijn vervrouwelijkt.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content