Te magere belastinginkomsten slaan gat in Belgische begroting

27/04/12 om 06:57 - Bijgewerkt om 06:57

Tijdens de eerste drie maanden van 2012 lagen de belastinginkomsten minstens 325 miljoen euro onder de raming waar de regering-Di Rupo voor dit jaar rekening mee houdt.

De buffer van 350 miljoen euro die de regering heeft aangelegd voor een conjuncturele tegenvaller is daardoor al opgegeten. Als die tendens doorzet, moet ze bij de tweede begrotingscontrole in juli opnieuw bijsturen, aldus De Tijd. In het eerste kwartaal inde de fiscus in totaal 20,3 miljard euro belastingen.

Gat van 325 miljoen euro

De btw-inkomsten zakten de eerste twee maanden van 2012 met 9 procent. Ze herstelden weliswaar in maart, maar dat was onvoldoende om een stijging te kunnen optekenen, luidt het.

De roerende voorheffing op intresten krijgt een klap (-23 procent). Financiën sluit niet uit dat de stijging van het tarief van 15 naar 21 pct een averechts effect heeft. Ook de roerende voorheffing op dividenden vertoont een terugval (-12 pct).

De inkomsten uit registratierechten stijgen, maar blijven onder de raming van de regering. Al die tegenvallers samen slaan een gat van minstens 325 miljoen euro in de recent bijgestuurde begroting. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners