'Tax shift op lange baan geschoven'

11/05/15 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Karin Temmerman (SP.A) vindt het 'schandalig' dat de indexsprong tegen een hoog tempo door het parlement gejaagd werd, maar dat er met de tax shift minder haast wordt gemaakt.

'Tax shift op lange baan geschoven'

© Belga

De kans dat er binnen de federale regering nog voor de zomer een akkoord gevonden wordt over de tax shift wordt steeds kleiner, zo schrijft De Standaard.

Fractieleiders Karin Temmerman (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) zijn verontwaardigd dat de regering haar eigen beloftes lijkt breken. "Eerst werd een tax shift beloofd onmiddellijk na de begrotingscontrole, dan werd het zeker voor de zomer. Nu lezen we dat het na de zomer zal worden", zegt Temmerman. Volgens Calvo gaf minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eerst maart aan als timing voor de eerste beslissingen inzake de tax shift. "Zulke engagementen zijn er om na te komen. Onze burgers en bedrijven mogen niet de dupe worden van de onenigheid in het kibbelkabinet."

CD&V moet haar conclusies trekken

Karin Temmerman vindt het "schandalig" dat de indexsprong tegen een hoog tempo door het parlement gejaagd werd, maar dat er met de tax shift minder haast wordt gemaakt. "Als het erom gaat het evenwicht te herstellen, zodat de mensen die van kapitaal leven ook hun bijdrage leveren, wordt de beslissing op de lange baan geschoven. Nu is het evenwicht totaal zoek, de lasten zijn oneerlijk verdeeld."

Calvo legt de bal in het kamp van CD&V. "Zij heeft de indexsprong verkocht met de belofte dat er een tax shift zou komen. Als die maar blijft uitgesteld worden, moet CD&V haar conclusies trekken." Of dat betekent dat de Vlaamse christendemocraten dan maar uit de regering-Michel moeten stappen, wil Calvo niet gezegd hebben. "Ik ga geen conclusies opdringen, maar de partij moet dan maar haar plaats binnen de de meerderheid in vraag stellen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners