'Talloze wijzigingen aan vliegroutes brengen veiligheid in gedrang'

17/07/15 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Luchtverkeersleider Belgocontrol waarschuwt voor de opeenvolging van verschillende instructies over het baangebruik en de vliegprocedures op Brussels Airport, die soms zelfs tegenstrijdig zijn.

'Talloze wijzigingen aan vliegroutes brengen veiligheid in gedrang'

© Belga

De veiligheid zou in het gedrang kunnen komen, luidt het in een persbericht. Aanleiding voor de waarschuwing is het belangenconflict dat de Brusselse regering donderdag heeft ingeroepen. Daardoor zou een maatregel van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant over het gebruik van de zogenoemde kanaalroute onmiddellijk opgeschort worden, waarna de betrokkenen zestig dagen de tijd krijgen om een oplossing te vinden. Zou, want minister Galant heeft nog geen instructie gegeven aan Belgocontrol om een en ander aan te passen. "De juridische analyse van het belangenconflict is nog bezig", zegt Jasper Pillen, de woordvoerder van Galant. Ook hij wijst op het belang van de veiligheid van passagiers en omwonenden. Het is nog niet duidelijk wanneer die analyse klaar zal zijn.

Belgocontrol wijst er alvast op dat, indien zo'n instructie er komt, het zeker een maand zal duren om die effectief te kunnen toepassen op de luchthaven. De software moet worden aangepast, er moet een risicoanalyse gemaakt worden, enz. Meer algemeen waarschuwt de luchtverkeersleider voor de steeds maar wijzigende regels. Zo is men nog volop bezig met een instructie om de route Leuven Rechtdoor te schrappen, na een uitspraak van de kortgedingrechter in mei. De aanpassingen zullen tegen 31 maart 2016 doorgevoerd zijn. Bovendien is het niet ondenkbaar dat, indien het ingeroepen belangenconflict tot een oplossing leidt, er dan alweer nieuwe regels volgen.

Onbegrip

"De voorbije vijftien jaar heeft de Belgische staat talrijke instructies goedgekeurd inzake het baangebruik en de vliegprocedures op Brussels Airport en dat soms in tegenstrijdige zin. Belgocontrol vreest voor een onhoudbare situatie op operationeel vlak die de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar zou kunnen brengen", luidt het. "De opeenvolging van instructies wekt bij de verkeersleiders een gevoel van onbegrip op omdat hun topprioriteit hier op het spel staat: de veiligheid van het luchtverkeer", voegt ook Belgocontrol-topman Johan Decuyper toe.

Belgocontrol pleit daarom opnieuw voor een kaderwet "waarbij de vliegprocedures en de wijzigingen ervan worden vastgelegd zodat de operationele en juridische stabiliteit, nodig voor de veiligheid van de luchtvaartnavigatie, kan worden verzekerd". Minister Galant zei al meermaals dat ze werkt aan een structurele oplossing die rekening houdt zowel met het economisch belang van de luchthaven als met de belangen van de omwonenden. (Belga/TE)

Onze partners