Taks van 500 miljoen euro op nucleaire rente in de maak

© Belga

De federale regering neemt pas in de komende weken een beslissing over een jaarlijkse taks op de nucleaire rente. Er lijkt wel een consensus te groeien over het bedrag van 500 miljoen euro.

De federale regering neemt pas in de komende weken een beslissing over een jaarlijkse taks op de nucleaire rente, de winst die elektriciteitsproducenten Electrabel en SPE boeken op energie afkomstig van afgeschreven kerncentrales. Er lijkt wel een consensus te groeien over het bedrag van 500 miljoen euro.

Dat bleek woensdag na afloop van het kernkabinet. Het dossier gaat nu behandeld worden door experten en gaat naar het parlement voor bespreking, zei vicepremier Didier Reynders (MR).

Rapport

De Nationale Bank (NBB) becijferde de nucleaire rente tussen 809 en 951 miljoen euro. Volgens de CREG schommelt het bedrag echter tussen 1,75 en 2,28 miljard euro. De energieregulator uitte dinsdag al scherpe kritiek op het gelekte NBB-rapport.

Volgens minister van Energie Paul Magnette (PS) zou de nucleaire taks “rond het niveau van de vennootschapsbelasting zijn, dus ongeveer een derde”. Netto betekent dat volgens de PS’er 300 tot 350 miljoen euro per jaar, of 500 miljoen euro bruto.

500 miljoen?

Dat cijfer werd eerder al naar voor geschoven door Reynders. Nu bedraagt de jaarlijkse bijdrage 250 miljoen euro bruto, waarvan het merendeel voor de rekening van Electrabel. “Voor mij is een heffing van ongeveer 500 miljoen euro bruto correct”, zei Reynders.

Een definitieve beslissing kan volgens hem in de loop van de komende weken volgen. Hij wees erop dat op basis van die beslissing de komende jaren de heffing zal bepaald worden: daarbij moet er volgens Reynders ook een indexering van de taks zijn op basis van de energieprijzen.

Vicepremier en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) wou zich niet uitspreken over het cijfer, al luidde het dat iedereen het eens is dat het hoger mag zijn. “In de begroting 2011 is 250 miljoen euro ingeschreven. Alles wat daarbij komt, is welkom,” zei hij.

De begrotingsminister plaatste nog vraagtekens bij de communicatie die de CREG gevoerd heeft. Vanhengel: “Een ambtenaar die dreigt met zijn ontslag als hij geen gelijk krijgt, daar hou ik niet van.”

Ook premier Yves Leterme nam geen cijfer in de mond. “De komende weken zullen we een beslissing nemen. Niet alleen het bedrag is belangrijk, het is ook belangrijk dat het goed onderbouwd is.”

Bij het buitengaan benadrukten verschillende ministers hun vertrouwen in de NBB. “Een ernstig rapport”, luidde het meermaals. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content