Syriëstrijders: 'Milquet draagt zware verantwoordelijkheid'

12/04/13 om 06:27 - Bijgewerkt om 06:27

De federale meerderheidspartijen MR en CDH liggen zwaar in de clinch over de aanpak van Belgische kandidaat-strijders voor Syrië.

Volgens Alain Destexhe, die voor de MR in het parlement
van de Franse gemeenschap zetelt, draagt vicepremier Joëlle Milquet (cdH) een zware verantwoordelijkheid. In Le Soir zegt Destexhe dat hij uit politiebronnen weet dat dit fenomeen al heel lang bestaat. "De politiek was hiervan op de hoogte, maar de 'taskforce Syrië' is net opgericht".

Hij wijst voor de politieke onmacht met een beschuldigende vinger naar cdH-minister Joëlle Milquet. "Vooral Milquet draagt een grote verantwoordelijkheid. Zij en al degenen die leerling-tovenaar gespeeld hebben terwijl de radicale islam in België terrein won. Vijftien jaar lang is dat allemaal genegeerd. En Milquet liep voorop bij degenen die niets wilden zien en deden alsof het probleem niet bestond."

Destexhe krijgt met zijn kritiek steun van MR-kamerlid Denis Ducarme, die Milquet verwijt te laat en te mak te reageren.

Fout, demagogisch en electoraal gedreven

De cdH-minister reageert vanuit Marokko met ongeloof. "Dit is onaanvaardbaar, fout, demagogisch en electoraal gedreven. Ik heb meneer Destexhe hier ook nooit over gehoord in het parlement."

Milquet wijst er ook fijntjes op dat het departement Binnenlandse Zaken de laatste vijftien jaar hoofdzakelijk in handen van liberalen is geweest. "Nooit is er zo'n ruim plan tegen extremisme geweest. Maar voor mijn voorstel om radicale groeperingen te verbieden, heb ik nooit de steun van de MR gehad. Ook niet toen er extra mensen nodig waren in de strijd tegen terrorisme.", zegt ze in de krant. (Belga/TE)

Onze partners