Syriëstrijders: Gerecht houdt 10 mensen aan

24/02/14 om 23:48 - Bijgewerkt om 23:49

Bij een raid van 150 politiemensen in Brussel zijn twintig mensen opgepakt op verdenking van het ronselen van strijders voor Syrië. Tien van hen blijven aangehouden, heeft de onderzoeksrechterzijnbeslist.

Syriëstrijders: Gerecht houdt 10 mensen aan

Een Syrische rebel bemant luchtafweer in Homs. © REUTERS

Tien mensen die opgepakt werden in een gerechtelijk onderzoek naar het ronselen van Syrië-strijders, zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Drie anderen werden ook voorgeleid maar zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

De dertien werden maandagochtend samen met een zevental andere mensen gearresteerd bij een reeks huiszoekingen. Die andere zeven werden verhoord maar niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Raadkamer

Volgens het federaal parket zouden de verdachten jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog. Een aantal van die jongeren zou ook vertrokken zijn. Maandagochtend vielen meer dan 150 speurders binnen op een twintigtal adressen in het Brusselse, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, en op andere plaatsen in het land.

De tien die aangehouden blijven, verschijnen waarschijnlijk vrijdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over hun verdere aanhouding. Over de inhoud van het dossier geeft het federaal parket voorlopig weinig commentaar. (Belga/TV)

Onze partners